Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Hoe gebruik je een Polarisatie - ND-filter combinatie bij landschapsfotografie

De lange sluitertijd bij gebruik van het ND-filter zorgt ervoor dat de beweging van het water vloeiend wordt weergegeven, terwijl het Polarisatiefilter ervoor zal zorgen dat de reflecties in het water worden geminimaliseerd.

Het is geen geheim dat de meeste landschapsfotografen behoorlijke ‘gear geeks’ zijn. Dit komt enerzijds doordat deze tak van fotografie zich uitermate goed leent voor het nastreven van perfectie. Anderzijds speelt het groeiende aanbod van steeds geavanceerdere producten een grote rol. Tot deze nieuwe producten valt de nieuwe Quartzline filterlijn van PolarPro. Een uitgelezen mogelijkheid om het filter te testen deed zich een tijdje geleden voor tijdens een tripje naar de Harz in Duitsland.


Vincent Croce

Over Vincent Croce

Vincent Croce behoort tot de nieuwe generatie landschapsfotografen die hun passie voor het vak hebben ontwikkeld door het gebruik van social media, en in het bijzonder Instagram.


hoe gebruik je grijsfilter polarisatiefilter landschapsfotografie - 1

Vincent nam het ND8/PL filter mee naar Duitsland om het filter uitvoerig te kunnen testen!

Waarom heb ik een ND-filter nodig?

Ik ben er de laatste jaren achter gekomen dat ik altijd een ND filter in mijn fototas wil hebben. Dat de landschapsfotograaf het liefst tijdens het gouden en/of blauwe uurtje fotografeert is algemeen bekend. Dit zijn gemiddeld genomen de tijdstippen waarop het licht het beste is om tot een zo gebalanceerd mogelijke foto te komen. Toch is dit bij lange na niet altijd haalbaar; op reis moet je gezien het reisschema vaak wat water bij de wijn doen als het gaat om de fotolocaties. Zo komt het voor dat je met volle bak zon aan de hemel op een weergaloze fotospot bent beland die je toch eventjes mee wil pakken. Dan biedt een ND filter in veel gevallen uitkomst. Een ND filter werkt eigenlijk hetzelfde voor een camerasensor als een zonnebril voor het oog; door het verduisterende glas krijg je in feite meer controle over de mate van licht dat de sensor bereikt. Dit geeft je vervolgens de mogelijkheid om een langere sluitertijd te gebruiken die jouw landschapsfoto’s extra dimensie kunnen geven. Denk hierbij aan stromend water en passerende wolken.

ND/Polarisatie filter combinatie

Dan is er nog het polarisatiefilter. Met een polarisatiefilter ben je niet zozeer bezig met het tegenhouden van licht, maar met het filteren van licht. Ongemerkt is er heel veel reflecterend licht om ons heen. Denk aan schitteringen in het water maar ook glinsteringen van een ruit of de lak van een auto. Dit reflecterende licht is indirect licht en is iets om rekening mee te houden in een landschapsfoto. Door dit licht te filteren krijg je meer detail in de foto. Water en glas laten beter door zich heen kijken en kleuren worden intenser doordat het licht dat vaak als wit wordt geïnterpreteerd, wordt gefilterd. Goed om te weten is dat het gebruik van een polarisatiefilter niet voor elke landschapsfoto geschikt is; Denk met name aan fotograferen in de mist. Omdat mist kleine waterdeeltjes zijn en dus eigenlijk allemaal als minuscule reflectoren werken, geven deze een vervagend en abstract beeld wat vaak ten goede van de foto komt. De vraag is dus of je in dit geval het reflecterende licht wil filteren of juist wil behouden.

hoe gebruik je grijsfilter polarisatiefilter landschapsfotografie - 3

Door een polarisatiefilter te gebruiken, corrigeer je het reflecterende licht. In deze foto is dat mooi te zien aan het water: het grijsfilter zorgt voor langere sluitertijden en meer beweging, terwijl er dankzij het polarisatiefilter geen reflecties te zien zijn in het water.

Hoe belangrijk is de glaskwaliteit bij filters?

Het is vaker gezegd. Als je hebt geïnvesteerd in een kostbare camera set-up is het zonde om middelmatig glas op je lens te schroeven. Dit zie je namelijk terug in je foto. De PolarPro Quartzline serie belooft van buitenklasse te zijn. Het kwartsglas lenselement is voorzien van een 16-laagse multicoating. Deze coatings zorgen voor een optimale kras- water- en vetbestendigheid, voorkoming van reflecties, maar dus ook voor een uiterst neutrale kleurweergave, wat lang niet altijd vanzelfsprekend is bij een ND-filter. Ook beschikken de PolarPro Quartzline filter over een messing vatting. Dit is een vooruitgang t.o.v. de beruchte aluminium schroefdraad die de vervelende eigenschap hebben om zich net iets te vast aan je lens te hechten. Iets wat ik in de praktijk heb ondervonden.

PolarPro Quartzline ND8/PL filter, de conclusie

Er zijn zoveel verschillende camerafilters verkrijgbaar, dat er een grote kans is dat je verdwaalt in het grote aanbod van verschillende varianten en aanbieders. Gear geeks staan erom bekend dat ze zich makkelijk laten verleiden door noviteiten. Daarom denk ik dat het belangrijk is om goed na te denken over wat je precies nodig hebt voordat je definitief overgaat tot aanschaf. Met name dankzij het ingebouwde polarisatie filter denk ik dat de PolarPro Quartzline filter een prachtige allround oplossing is voor fotografen die niet een hele verzameling aan verschillende filters willen meesjouwen. Voor mij betekent dit in de praktijk dat ik 2 van mijn meest gebruikte filters (de 3 stops ND en de polarisatiefilter) voortaan thuis kan laten. Ik zal de PolarPro Quartzline het meeste bij het fotograferen van watervallen gaan gebruiken. De lange sluitertijd van het ND glas heb ik nodig om de motie van het water vast te leggen, terwijl het polarisatiefilter ervoor zal zorgen dat de hooglichten in het water worden geminimaliseerd. Of de landschapsfotograaf met dit filter helemaal klaar is? Nee. Voor het fotograferen van luchten (met name zonsondergangen) heb je toch echt een grijsverloopfilter nodig. Deze werkt op dezelfde manier als de circulaire ND filter, alleen wordt de voorgrond van de foto meer belicht ten opzichte van de lucht.

hoe gebruik je grijsfilter polarisatiefilter landschapsfotografie - 2

Met name dankzij het ingebouwde polarisatie filter denkt Vincent dat de PolarPro Quartzline filter een prachtige allround oplossing is voor fotografen die niet een hele verzameling aan verschillende filters willen meesjouwen.

Over Vincent Croce

Vincent Croce behoort tot de nieuwe generatie landschapsfotografen die hun passie voor het vak hebben ontwikkeld door het gebruik van social media, en in het bijzonder Instagram. In zijn fotografie probeert Vincent steeds het natuurlijke licht de hoofdrol te laten spelen. Hierdoor krijgen zijn foto’s een zekere mysterieuze en magische sfeer, zonder hierbij 'over the top' te gaan. Naast zijn uitstapjes naar fotogenieke landen als Noorwegen, Duitsland en Zwitserland fotografeert Vincent ook graag dichtbij huis. Met ruim 115.000 volgers behoort zijn Instagram-account tot een van de grootste fotografie accounts van Nederland.

Geef een reactie