Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Hoe gebruik je een polarisatiefilter voor architectuurfotografie?

Een filter dat veel wordt gebruikt door landschapsfotografen is het circulair polarisatiefilter. Het gebruik van dit filter is dé manier om op een natuurlijke manier meer contrast in je foto te krijgen. Ook worden reflecties en spiegelingen in bijvoorbeeld het water gecorrigeerd en krijg je in met name de lucht meer kleur door het filter te gebruiken. Hoe kun je deze eigenschappen inzetten voor architectuurfotografie?


foto van Marco de Groot

Geschreven door: Marco de Groot

Marco's passie ligt in het fotograferen van hedendaagse architectuur met behulp van symmetrische composities en een minimale stijl. Hij zoekt altijd naar interessante invalshoeken. Bekijk ook de website van Marco.


De werking van een polarisatiefilter

Om een polarisatiefilter in te kunnen zetten bij het fotograferen van architectuur moeten we iets meer weten over de werking van een polarisatiefilter. Een circulair polarisatiefilter laat enkel licht door dat vanuit een bepaalde richting komt. Het filter schroef je eenvoudig op de voorkant van het objectief van je camera. Het filter bestaat uit twee ringen waarbij je met de 2e ring kunt bepalen vanuit welke richting het licht wordt doorgelaten of juist wordt tegengehouden.

Door aan het filter (2e ring) te draaien tijdens het kijken door je zoeker of liveview van je camera kun je zien welke stand van het filter het gewenste effect geeft.

Bekijk alle maten polarisatiefilters

Opmerking
Om te voorkomen dat je de filter per ongeluk losdraait is het verstandig altijd naar rechts (zoals je het filter erop hebt geschroefd) te draaien bij het verstellen.

Toepassing van een polarisatiefilter bij interieurfotografie

Een polarisatiefilter komt goed van pas op plaatsen waar veel spiegelende oppervlakken zijn; zoals bij het fotograferen van interieur. Door aan de ring van het filter te draaien kun je onwenselijke reflecties van een oppervlak corrigeren of juist gewenste reflecties benadrukken.

interieurfotografie

Interieur foto, links zonder, rechts met polarisatiefilter

De bovenstaande foto’s laten zien wat voor een effect een polarisatiefilter heeft. Beide foto' zijn onbewerkte foto’s die rechtstreeks uit de camera komen. Wat meteen opvalt is dat bij het gebruik van een polarisatiefilter niet alleen er minder reflecties zijn, maar ook dat de kleuren er een beetje warmer van worden. Er wordt een polarisatiefilter van B+W gebruikt. Dit B+W polarisatie filter is beschikbaar in verschillende schroefmaten.

Als je inzoomt op het oppervlak van de tafel zie je goed wat een verschil een polarisatiefilter kan maken.

- Marco de Groot
Tafel structuur met polarisatiefilter

De structuur van de tafel wordt met een polarisatiefilter zichtbaar.

Als je inzoomt op het oppervlak van de tafel zie je goed wat een verschil een polarisatiefilter kan maken. Het witte vlak op de tafel is minder hard en de structuur van de houten tafel wordt zelfs zichtbaar.

Hoe zit het bij het fotograferen van de buitenzijde van gebouwen?

Bij zonnig weer met een vrijwel blauwe lucht maakt een polarisatiefilter je de lucht blauwer en de wolken witter. In Nederland is het weer vaak grauw en bewolkt, hoe werkt het circulaire polarisatiefilter bij dit soort weeromstandigheden? Als je denkt ‘niets’, dan zul je je verbazen wat een verschil een polarisatiefilter op een bewolkte/mistige dag kan maken.

De uitbouw van het Tivoli theater in Utrecht.

De uitbouw van het Tivoli theater in Utrecht.

Op een bewolkte of mistig dag zijn de kleuren van de omgeving ietwat blauwig. Bij het gebruik van het filter zijn de warmere kleuren weer duidelijk te zien. Daarnaast heeft de ronde groene uitbouw zonder spiegelingen nu zoveel meer uitstraling gekregen!

Primark spiegeling in het water

De weerspiegeling in het water wordt versterkt door een polarisatiefilter.

Wat ik me voor het gebruik van een polarisatiefilter niet realiseerde, is dat je spiegelingen niet alleen kunt weghalen. Je kunt je de spiegelingen ook iets versterken. Wat bij sommige foto’s, denk aan gebouwen langs een water, een erg mooi effect geeft.

CPOL aanCPOL uit
De Rabo toren in Utrecht.

Het grootste verschil bij het corrigeren van spiegelingen zie je bij gebouwen met een dubbele glazen façade. In een dubbele glazen façade wordt namelijk erg veel licht verspreid wat je gemakkelijk met een polarisatiefilter kan corrigeren. Een ideaal gebouw om dit te testen is bijvoorbeeld de Rabo toren in Utrecht.

Wanneer je met je polarisatiefilter van B+W de spiegelingen eruit filtert komt het blauw/groen van het glas mooi naar voren én geeft veel meer contrast in je foto.