Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Polarpro Quartzline ND/PL review door Liesbeth van Asselt

Nog relatief nieuw in ons assortiment zijn de Quartzline filters van Polarpro. Inmiddels hebben we al aardig wat positieve reacties mogen ontvangen. Fotografen, maar ook filmers zijn enthousiast over deze filters. We vroegen ook Liesbeth van Asselt van Stapfoto om haar mening over de Quartzline camerafilters. Dat resulteert in een uitgebreide review!

Op zoek naar het perfecte ND filter

Toen we Liesbeth benaderden om dit filter uit te testen, reageerde ze direct enthousiast. Ze heeft diverse grijsfilters gebruikt, maar was nooit helemaal tevreden. Sommige geven een kleurzweem, andere vallen kapot en zijn erg krasgevoelig. Liesbeth was erg benieuwd of ze met het Polarpro Quartzline grijsfilter dan eindelijk zou vinden waar ze al een langere tijd naar op zoek was.

Polarpro Quartzline ND PL review door Liesbeth van Asselt-1

Het ND1000/PL filter van Polarpro komt in een luxe en uitgebreide verpakking.

“Ik krijg het ND1000/PL filter toegestuurd. Een big stopper (die 10 stops licht tegenhoudt), gecombineerd met een polarisatiefilter, gemaakt van kwartsglas. Het filter en de verpakking zien er netjes en compleet uit. Dit filter komt in een mooi doosje, maar je krijgt er ook een hoesje bij. Zelfs een poetsdoekje ontbreekt niet. Naast het filter, ontvang ik ook een 72-77 mm Step-up ring voor één van mijn objectieven, die een diameter heeft van 72 mm. In die filtermaat is dit filter namelijk niet leverbaar.”

Messing filtervatting voor eenvoudige bevestiging

Het valt Liesbeth direct op dat het filter eenvoudig te bevestigen én te verwijderen is. “Zelfs als ik vergeet m’n UV-filter er eerst af te halen, is het verwijderen van het filter geen probleem. Dat is met andere filters wel anders! Hoeveel cursisten ik al geholpen heb met het losmaken van hun filters weet ik niet meer, maar ze zijn in ieder geval niet op de vingers van twee handen te tellen. Als ik naar de specs kijk, lijkt dit te komen doordat de schroefdraad niet van aluminium is maar van messing."
Een puntje dat ook direct opviel was dat de Step-up ring niet te combineren is met de lensdop van het objectief. “Dat is logisch, maar het was wel fijn geweest als Polarpro er zelf een passende lensdop bij geleverd had. Het betekent dat je de ring steeds van je objectief af moet halen als je de camera in je tas stopt. De ring en het filter passen samen in het hoesje, wat ik vervolgens in mijn tas stop. Dat is dan wel weer fijn!”

Polarpro Quartzline ND PL review door Liesbeth van Asselt-1

Het filter ging mee naar Ameland, waar het uitvoerig werd getest.

Het Polarpro Quartzline ND/PL filter in de praktijk

Liesbeth nam het filter en de Step-up ring mee naar het jaarlijkse weekend met de deelnemers van de Stapfoto vakgroep, dat dit jaar naar Ameland ging. Een mooie locatie om het filter uit te proberen en vanwege de stormachtige weersomstandigheden kon ook de duurzaamheid van het filter uitvoerig worden getest.
“Wat me opvalt is dat de regen mooie bolvormige druppeltjes op het filter maakt die er zonder resten achter te laten weer van af te vegen zijn. Dat geldt overigens ook voor vingerafdrukken, die zijn heel makkelijk van het filter te verwijderen.”

Polarpro Quartzline ND PL review door Liesbeth van Asselt-3

Beide filters zijn eerst nat gemaakt en daarna schoongemaakt. Het verschil tussen het Polarpro filter (links) en het alternatieve merk (rechts) is duidelijk zichtbaar.

Zijn de filters écht zo krasbestendig?

"Natuurlijk waait er in dit soort omstandigheden altijd zand op je filter. Dat heeft me bij de filters van een ander merk al heel wat kopzorgen bezorgd. Plastic filters zijn enorm krasgevoelig. Bij het Polarpro Quartzline filter valt het meeste zand er direct weer af. Wat achterblijft verwijder ik met een blaaskwastje en met het Polarpro doekje. Geen krasje te zien, zelfs niet wanneer ik het filter afveeg met mijn t-shirt! Ook hier heb ik even gekeken naar de specs om te achterhalen wat het verschil is met andere filters. Dit is te danken aan de 16 laagse coating (8 aan iedere kant).”

Hoe stevig zijn de Quartzline filters?

Na de 'zandstormtest' besluit Liesbeth een stapje verder te gaan. Het filter blijkt zeer krasbestendig, maar zou het ook valbestendig zijn? “Je krijgt op dit filter levenslange garantie op fabricagefouten. Niet op het met opzet beschadigen van het filter. En toch wil ik het proberen. Wat als dit filter op de grond valt? Ik laat het filter vallen en zoals je wel begrijpt voelt dit heel spannend. Het filter is echter volledig ongedeerd."

Is het Polarpro filter te combineren met een grijsverloop?

“Een nadeel van het werken met dit schroeffilter ipv met een schuiffilter in een houder is dat ik er geen grijsverloopfilter voor kan zetten. Iets wat heel veel landschapsfotografen gewend zijn te doen. Ik heb dat nu opgelost door er een filterhouder met grijsverloopfilter van een ander merk voor te zetten. Aan de voorkant van het filter zit namelijk wel een schroefdraad, zodat je er nog iets voor kunt schroeven.”

Het effect van een ND/polarisatie filtercombinatie

Zeker landschapsfotografen willen af en toe de eigenschappen van een polarisatiefilter combineren met die van een ND-filter. Polarpro biedt een gecombineerd ND/polarisatie filter aan, waarmee dat ‘probleem’ is opgelost.

Polarpro Quartzline ND PL review door Liesbeth van Asselt-4

“Het verschil met een enkele grijsfilter zonder polarisatie effect is duidelijk. Bij het gebruik van het polarisatiefilter is de schittering van de stenen weg.”

Hoe is de beeldkwaliteit van de Quartzline filters?

Niet geheel onbelangrijk wanneer je een filter test, is dat je ook kijkt naar wat het effect van het filter is op je beeldkwaliteit. Een veelvoorkomend probleem bij grijsfilters, is dat ze af en toe voor kleurzwemen zorgen. “Sommige filters geven een blauwzweem en andere een magentazweem. Bij dit Polarpro filter is dat echter niet het geval. Ik zie geen enkel kleurzweem in mijn beelden. Dit werd ook benadrukt in hun marketing, dus ik was er extra kritisch op.”
Een ander aspect wat getest moet worden is of het filter invloed heeft op de scherpte in je beelden. “Ook de scherpte is prima. Ik zie geen verschil in scherpte tussen foto’s die met en foto’s die zonder filter gemaakt zijn. Zeker met de veel goedkopere variabele grijsfilters is dat vaak echt een ander verhaal. De scherpte van je foto’s neemt dan zichtbaar af.”

Polarpro ND/PL filter, de conclusie

"Of ik dit filter van Polarpro zelf ook zou kopen? Mijn eerste gedachte is dat het filter best prijzig is. Als ik echter kijk naar de kwaliteit van m’n foto’s, de combinatie van ND/PL filter (twee voor de prijs van één) en naar de duurzaamheid (die vijf gebroken en gekraste filters die ik moest vervangen kostten meer), zeg ik volmondig ja. De enige tip die ik de fabrikant mee zou willen geven is om heel snel met oplossing voor het grijsverloopfilter te komen!"

Geef een reactie