Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Een superieur grijsfilter voor landschapsfotografie

Wie meer uit zijn fotografie (of films) wil halen kan allerlei kanten op. Als je video’s maakt of je bezig bent met landschapsfotografie denk je wellicht aan filters. Filters zijn bij uitstek geschikt om je foto’s en ook video's net dat beetje meer te geven dan wanneer je alleen met een ‘kale’ lens fotografeert. In deze review vertel ik over mijn ervaring met het PolarPro Quartzline ND1000/PL filter, de kleurechtheid van het filter en de kwaliteit.


Rick Roeven

Over Rick Roeven

Rick Roeven is al 15 jaar fervent amateurfotograaf en een gadget liefhebber. Hij schrijft op onze blog over camera’s, lenzen en accessoires. Op ricksreviews.org kun je zijn blogposts ook in het Engels lezen.


PolarPro logo 2019

Wat is PolarPro?

De naam PolarPro ken je misschien van het groot aantal filterkits die ze maken voor drones. Ze hebben een breed aanbod aan kwaliteitsfilters, zoals polarisatie- en grijs filters. Grijsfilters worden ook wel Neutral Density filters (ND) genoemd. Met deze filters biedt PolarPro alles wat je nodig hebt om je drone-opnames nog mooier, beter en indrukwekkender te maken. In 2019 heeft PolarPro het productaanbod uitgebreid met filters voor reguliere camera’s, met de uitstekende kwaliteit waar ze bekend om zijn.

Insteekfilter of schroeffilter?

Veel professionele fotografen werken met een insteekfiltersysteem. Dat is een losse filterhouder die je op je lens monteert, waar je losse vierkante of rechthoekige filters insteekt. Ze gebruiken dit systeem omdat ze de filters in combinatie met een pasring op verschillende maten lenzen kunnen plaatsen.

Daarnaast kun je met een insteekfiltersysteem gemakkelijk verschillende filters combineren, zoals een ND, gradueel ND of een polarisatiefilter. Een insteekfilterset is best mooi, maar het heeft ook nadelen. Ze zijn namelijk vrij prijzig, zeker als je goede glazen filters zoekt. Ook zijn ze vrij groot om mee te nemen en in de praktijk is het regelmatig een gedoe met al die losse filters, houders en pasringen. Ik merk dat ik mijn insteekfilters vaak thuis laat onder het mom: 'te veel gedoe'. Maar wil je echt mooie foto’s maken dan ontkom je er natuurlijk niet aan. Of toch wel?

PolarPro Quartzline serie voor systeem- en spiegelreflexcamera's

De PolarPro Quartzline serie voor reguliere camera’s bestaat uit UV-filters, polarisatie filters, ND-filters en het unieke ND-polarisatiefilter ND1000/PL. Alle PolarPro Quartzline filters zijn gemaakt van zeer zuiver kwartsglas dat een zeer hoge optische kwaliteit combineert met een uitstekende duurzaamheid. Daarnaast zijn de filters voorzien van een 16-laags coating die het filter beschermt tegen krassen, water en olie. Daardoor gaat je filter langer mee en is het veel makkelijker schoon te houden.

Omdat PolarPro overtuigt is van de kwaliteit van hun producten, hebben de filters levenslange garantie.

Een test met water op het PolarPro ND1000/PL filter

De watertest - de 16-laags coating beschermt het filter tegen krassen, water en olie.

Beschikbaar in verschillende maten

De PolarPro Quartzline filters zijn te verkrijgen in verschillende maten van 37, 46, 67, 77 en 82mm waardoor er voor vrijwel elke lens een passend filter te krijgen is. Ook kun je gebruik maken van de beschikbare pasringen.

De ND-filters zijn verkrijgbaar in 3, 4, 6, 10 en 15 stops. De filters tot 10 stops zijn zowel te krijgen als enkelvoudig ND-filter of als ND-filter gecombineerd met polarisatie. En niet te vergeten, PolarPro is overtuigd van de kwaliteit van hun producten, dus hebben de filters levenslange garantie.

Bekijk alle Quartzline ND-filters

De Quartzline filters worden geleverd in een mooie opbergdoos en een opbergtas. De opbergdoos is met zacht foam gevoerd waardoor je het filter zo je in tas kunt stoppen zonder dat je zorgen hoeft te maken dat het beschadigd raakt. Het tasje heeft ook nog een poetsdoekje waarmee je het filter snel even schoon kunt maken voor het gebruik.

PolarPro ND1000/PL filter op Nikon camera

Het PolarPro ND1000/PL filter op de Nikon D750.

PolarPro Quartzline ND1000/PL

Het filter dat ik heb getest is het PolarPro Quartzline ND1000/PL filter, de 82mm uitvoering. Dit unieke product is een regulier schroeffilter dat een 10-stops ND filter met een (circulair) polarisatiefilter combineert. En dat is nou net zo’n basiscombinatie die iedere landschaps- of architectuurfotograaf graag bij zich heeft.

Ik heb het filter gebruikt in combinatie met een Sigma 24-105mm F4 art lens en op mijn Nikon 35mm AF-S f1.8 in combinatie met een stepdown ring. Bij het ontvangen van het filter voel je meteen dat dit een kwaliteitsproduct is.

Bekijk het Quartzline ND1000/PL filter

Het doosje voelt ontzettend degelijk aan en straalt luxe uit. Een groot voordeel vind ik dat het filter ‘vast’ in het foam van het doosje zit waardoor het er niet uitvalt als je het doosje per ongeluk ondersteboven openmaakt. Dat lijkt een klein detail, maar als je in het veld aan fotograferen bent moet je al op zo veel details letten. Dan zou je iets simpels zoals het doosje rechtop houden wel eens kunnen vergeten. En dan ben je blij dat het mooie filter niet in het zand, gras of op de stenen valt.

De filters van PolarPro zitten in een robuust doosje

De stevige messing vatting van het filter en het robuuste beschermdoosje.

Klaar voor jarenlang intensief gebruik

Het PolarPro Quartzline ND 1000/PL filter is vrij dik, dit komt onder andere door de extra ring die nodig is voor het verstellen van het filter voor het polarisatie effect. Daardoor is hij ook erg stevig. De vatting is gemaakt van messing en je voelt aan dat deze gemaakt is voor jarenlang intensief gebruik. Het verstellen van het filter gaat erg soepel en ook het indraaien in de lensvatting gaat vlotjes.

Het verstellen van het filter gaat erg soepel en ook het indraaien in de lensvatting gaat vlotjes.

- Rick Roeven

Bij een lens met een filtervatting van kunststof moet je altijd het filter er goed recht indraaien, zodat je schroefdraad niet beschadigd. Het draaideel van het filter is voorzien van een mat-goudkleurige afwerking die er prima uitziet en is voorzien van twee kleine merktekens die ook helpen bij het verstellen voor het polarisatie-effect.

Kleurechtheid van het filter

Een veelvoorkomend probleem met ND-filters is dat ze een zware kleurzweem kunnen veroorzaken. Hierdoor hebben je foto's soms een wat groene, blauwe of rode tint en wijken de kleuren sterk af van de realiteit. Je kunt die kleurzweem natuurlijk voor een deel verhullen in de nabewerking, maar uiteraard zoek je een filter dat zo neutraal mogelijk is. Zeker de goedkopere Resin-filters hebben nogal eens de neiging om een zware kleurzweem te veroorzaken. Dus was ik erg benieuwd hoe de glazen filters van PolarPro op dit gebied presteren.

Minimale kleurzweem met filter
Foto zonder filter
De kleurzweem is minimaal en het filter kan zich meten met de beste filters op de markt.

De filters van PolarPro hebben mij verbluft. De kleurzweem is echt minimaal en PolarPro kan zich meten met de beste filters op de markt. Van bovenstaande voorbeeld foto heb ik één foto gemaakt zonder filter en direct daarna een foto mét het PolarPro Quartzline ND1000/PL filter. Bij de foto met filter is het polarisatie effect uitgeschakeld.

Beide foto’s heb ik in Photoshop geladen en hier heb ik het filter ‘Vervagen – gemiddelde’ (Blur – Average in de Engelstalige versie van Photoshop) losgelaten. Dit Photoshopfilter verandert je foto in één egale kleur die het gemiddelde is van alle kleuren in je foto en is daarmee ideaal om een eventuele kleurzweem te bekijken.

Kleurzweem test door Rick Roeven

Zoals je ziet zit er op de foto die gemaakt is met het PolarPro Quartzline ND1000/PL filter echt een zeer beperkte blauwzweem. Dit is echt een van de betere resultaten die ik op dit gebied heb gezien. Zeer indrukwekkend!

Tip
Met de speciale calculator in de PolarPro app bereken je de juiste sluitertijd voor gebruik met het ND-filter ten opzichte van de sluitertijd zonder ND-filter.

Polarisatie effect van het filter

De onderstaande foto’s laten je het effect zien van de polarisatie in het PolarPro Quartzline ND1000/PL filter. Het polarisatie effect zit in het ND filterglas ingebouwd, maar betreft de effectiviteit doet dit niets onder voor een losse polarisatiefilter van een gerenommeerde fabrikant die ik als referentie heb gebruikt.

Bekijk alle Quartzline polarisatie filters

Polarisatie aan
Polarisatie uit
Het polarisatie effect zit in het ND filterglas ingebouwd.

Kwaliteit en voorbeelden

Wanneer je extra glas toevoegt aan het pad dat het licht aflegt richting de sensor van je camera loop je altijd het risico op kwaliteitsverlies. Daarom wil je natuurlijk filters gebruiken die zo min mogelijk (negatieve) invloed hebben op je foto. PolarPro gebruikt daarom glas van zeer hoge optische kwaliteit in de PolarPro Quartzline filters. Ze zeggen zelf dat de filters geschikt zijn voor camera’s met resoluties tot wel 100 megapixel. Perfect, dan hoeven we ons daar voorlopig geen zorgen over te maken.

Het zou toch jammer zijn als je een top camera met een zorgvuldig uitgezochte lens koopt, om vervolgens alle kwaliteit kwijt te raken door een goedkoop filter.

Het zou toch jammer zijn als je een top camera met een zorgvuldige uitgezochte lens koopt, om vervolgens alle kwaliteit kwijt te raken door een goedkoop filter. Hoe dan ook, in mijn testen heb ik de filters nergens op een foutje kunnen betrappen.

De onderstaande foto’s heb ik met behulp van het filter gemaakt. De vlek die je op enkele foto’s ziet is een verdwaalde druppel die ik pas bij het weer inpakken van mijn filter zag zitten. Ik heb er bewust niets mee gedaan. De foto’s zijn in Lightroom alleen oppervlakkig bewerkt, dus helderheid, hoge lichten en schaduwen,uiteraard zwart-wit conversie en daarna met standaard verscherping geëxporteerd.

Zwart/wit foto van Rick Roeven

Zwart/wit foto van Rick Roeven

Mijn conclusie

Als je op zoek bent naar een filter om je fotografische (of video) mogelijkheden te verbreden, dan raad ik aan om naar de PolarPro Quartzline filters te kijken. Deze filters zijn van hoge kwaliteit, compact en bieden door de slimme combinatie van ND en polarisatie een all-in-one oplossing. Zo krijg je als fotograaf de mogelijkheid om foto's van landschappen of architectuur een beetje ‘extra’ wow te geven. De PolarPro filters zijn een uitstekend alternatief voor de enthousiaste amateur of professional die geen zin heeft om met grote en dure insteekfilters te werken, maar die toch topkwaliteit filters wil.

Bekijk het Quartzline ND1000/PL filter

Extra: Vind het beste fotomoment van de dag met de PolarPro app

De PolarPro app is beschikbaar voor Android en IOS in de respectievelijke stores. De app start op met een mooie animatie en toont je een aantal gegevens die erg handig zijn bij het plannen of het maken van foto’s. Zo kun je het actuele weer zien en geeft de app informatie over de zonsopkomst- en ondergangstijden en heeft signalering van het gouden uurtje.

Er is ook een sluitertijdcalculator voor zowel voor video als voor foto. In de calculator vul je de reguliere sluitertijd in (zonder ND filter) en welk filter je gebruikt, vervolgens rekent de app uit wat de juiste sluitertijd is voor gebruik met het filter. Daarnaast biedt de app leuke tips voor beginners. Deze app is een echte aanrader als je PolarPro filters gebruikt.

Printscreens van PolarPro App

De PolarPro app heeft handige functies en is echt een aanrader.