Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Review – De FeiyuTech AK4000 Gimbal ging mee naar Portugal

De AK4000 van FeiyuTech is een sterke 3-Axis Handheld stabilizer die cameracombinaties tot maar liefst 4 kilo kan dragen dankzij zijn krachtige brushless motoren. Met een eigen gewicht van slechts 1.4 kilo wordt hij als een lichtgewicht gimbal beschouwd. Wij vroegen Michael en Ana van Ateles Films om de AK4000 gimbal te testen in de praktijk.


foto van Ateles Films

Geschreven door: Ateles Films

Michael J. Sanderson en Ana Luísa Santos vormen samen Ateles Films. Zij focussen zich op de thema's als wildlife, natuur en klimaat en maakten filmopnames in meer dan 50 landen.


Lichtgewicht gimbal voor camera's

Wij hebben tijdens de zomer de FeiyuTech AK4000 uitgeprobeerd in Portugal in de stad en in de natuur. Het is een fantastische gimbal die veel te bieden heeft. Voorheen hadden wij enkel een grote zware gimbal, dus een lichtere versie zoals de AK4000 was wel even wennen. Een lichte gimbal geeft meer mogelijkheden. Met zoveel opties moet je keuzes maken welke shots je gaat opnemen!

Bekijk alle FeiyuTech stabilizers

Een handheld gimbal die brushless motors gebruikt is een redelijk nieuw fenomeen voor videoproducties. Het creëert een fantastisch beeld met een Hollywood-achtige sfeer die je eerder alleen met super dure steadicams kon maken. De AK4000 is een must-have gimbal voor elke serieuze videomaker.

Camera mounted op de AK4000

Ateles Films testte de AK4000 gimbal van FeiyuTech met verschillende camera's en lenzen.

Te gebruiken in combinatie met elke camera

Als eerste wilden we onze Panasonic GH4 op de AK4000 gimbal zetten, wat prima ging. Met de kleine M43 lenzen was de AK4000 iets aan de grote kant. Maar de gimbal kan meer dan die lenzen aan. Met een converter konden we zonder probleem EF-lenzen erop zetten. Wij hebben de gimbal met de Sigma 15mm 2.8 en de Sigma 18-35mm getest.

De gimbal is vaak stabieler met een zwaardere lens. Maar als je ermee gaat lopen dan krijg je een fenomeen dat wij ‘walkies’ noemen, waar elk genomen stap zichtbaar is op het beeld. Het beeld gaat dan vaak een beetje verticaal op en neer. Dit effect krijg je bij het gebruik van elke gimbal. Je moet veel oefenen om de balans vinden zodat de camera op dezelfde hoogte blijft. Een andere mogelijkheid is om de gimbal op een steadicam arm te zetten. De steadicam arm corrigeert de verticale-as en blijft mechanisch stabiel.

Trucje langer vasthouden of gebruik de monopod

Het hanteren van de AK4000 kan na een tijdje zwaar worden, daarom is het fijn om hem ergens op te laten steunen.

Het draaglimiet opzoeken

De AK4000 kan tot wel 4 kilo dragen. We hebben even een snelle test gedaan met de de Red Epic, de body van onze grootste camera. Die body paste er op en de stabilisatie werkte nog steeds. De Red Epic zit op het limiet van wat de AK4000 qua gewicht aan kan. We hebben er voor gekozen om er niet mee te rennen, maar als het had gemoeten dan zou het mogelijk zijn geweest.

Bekijk de Weight Support belt voor gimbals

Ondanks dat de AK4000 een van de grootste gimbals van FeiyuTech is, is deze gimbal aanzienlijk lichter dan de zware apparatuur die wij gewend zijn. Maar zelfs dan moet je toch nog redelijk sterk zijn om deze DSLR/Systeemcamera gimbal voor een langere periode te hanteren. Om de armen tijdens het dragen wat rust te geven, plaatsten we het verlengstuk op de broekriem en klemde de gimbal tegen het lichaam. Zo konden we de 4 kilo langer omhoog houden. Of we gebruikten de handige Tripod-voet om hem om de grond te zetten. We hoefden de gimbal ondertussen niet eens uit te zetten.

Tip
Het is best zwaar om een gimbal lange tijd te dragen zonder een Weight Support Belt. Een handig trucje om je armen rust te geven: Laat het uiteinde van het verlengstuk op je riem rusten en klem de gimbal tegen je lichaam.

AK4000 heeft veel functies zoals Panning Mode en Lock Mode.

In de handgreep van de gimbal kun je de verschillende functies selecteren door middel van het touchscreen.

De vele functies van de AK4000

De FeiyuTech AK4000 gimbal heeft verschillende functies voor uiteenlopende mogelijkheden. Om de verschillende functies aan te duiden worden acroniemen gebruikt. De belangrijkste functies voor ons waren HF en LK. De laatste genoemde is 'Lock' functie, met deze functie blijft de camera altijd in dezelfde richting kijken. Dus hij draait niet meer mee met je bewegingen.

  • HF - Panning mode
  • TF - Follow Mode
  • LK - Lock Mode
  • AF - All follow Mode
  • HF-R - Panning Mode + Rollowing follow
  • TF-R - Follow Mode + Rollowing follow
  • LF-R - Lock Mode + Rollowing follow

Als je dit niet goed doet krijg je veel 'rolling shutter' in beeld of kan zelfs de gimbal beschadigen.

Zoals bij elke gimbal moet je elke keer eerst balanceren voordat je de camera erop zet. In vergelijking met oudere gimbals kan dit met de AK4000 heel makkelijk en snel. Het goed balanceren van de gimbal is erg belangrijk. Als je dit niet goed doet krijg je veel 'rolling shutter' in beeld of kan zelfs de gimbal beschadigen.

Het uiterlijk van de AK4000 gimbal

Door de uitstekende plaatsing van de motor kun je nog steeds het hele LCD-scherm van de camera zien.

Het uiterlijk van de gimbal

De gimbal ziet er normaal uit maar is toch anders dan andere gimbals. Ze gebruiken o.a. minder aluminium in het frame en daardoor heb je meer ruimte om de camera te draaien. Maar het grootste pluspunt is dat je het hele scherm op achterkant van de camera kunt zien. Bij andere gimbals zit er vaak nog een motor voor en dan zie je maar een deel van je scherm. Zelfs bij een betere plaatsing van de bewegingsmotor blijft de gimbal compact. Ook beschermt het je LCD-scherm als je bijvoorbeeld dicht langs iets beweegt.

Bij andere gimbals zit er vaak nog een motor voor en dan zie je maar een deel van je scherm.

De functieknoppen zijn van goede kwaliteit en de gimbal heeft een handige touchscreen om de gimbal in te stellen. Met een Multi-functioneel draaiwiel aan de zijkant van de gimbal wissel je tussen verschillende functies. Je kunt de gimbal in alle richtingen instellen en zelfs de camera scherpstellen als je een extra focus motorgebruikt. Dit komt goed van pas als je druk bezig bent en vlug van modus wilt veranderen, om bijvoorbeeld naar boven te tilten. Het draaiwiel is daarbij essentieel. De joystick is handig tijdens de belangrijke momenten waar meer precisie nodig is om dat ene interessante shot vast te leggen.

Het handvat

Het handvat van de gimbal is lang genoeg en geeft de bewegingsvrijheid om verschillende shots te maken. Zeker als je het bijgeleverde extra verlengstuk eraan schroeft, dan kun je bijna crane of jib bewegingen maken. De handgreep geeft veel houvast en kun je op verschillende manieren vasthouden. Vaak houd je de handgreep met beide handen vast en het duurt dan ook even voordat je daaraan gewend bent. Maar als je het eenmaal door hebt, heb je meer mogelijkheden om de gimbal van hoog naar laag te bewegen en vice-versa.

Een extra bonuspunt van de gimbal is dat je aan het uiteinde van het verlengstuk een mini statief kan schroeven om de gimbal op de grond te zetten. Hierdoor kun je andere statieven in de auto laten liggen. Dit mini statief wordt erbij geleverd.

Ateles Films schreef een review over de AK4000

Michael en Ana van Ateles Films gebruiken de AK4000 van FeiyuTech.

Onze conclusie

De FeiyuTech AK4000 is een elegante gimbal met oneindig veel functies. Je hebt wel een beetje algemene kennis nodig hoe je een gimbal gebruikt, bijvoorbeeld om hem voor gebruik te balanceren. In principe hoef je niet alle verschillende functies te gebruiken, maar om optimaal gebruik te maken van de gimbal is dit wel aan te raden. Deze leer je gaandeweg tijdens het gebruik.

Het schieten van video’s met de gimbal geeft fantastische cinematische beelden en op de gimbal kun je elke camera tot 4 kilo plaatsen.

De AK4000 gimbal wordt geleverd in een mooie schuimkoffer die helaas niet heel handig is om mee te nemen. Wat helemaal niet erg is als je een redelijke cameratas hebt, want dan past de gimbal met alle accessoires prima in het cameravak. Zo merkte we niet eens dat we ook nog een gimbal mee hadden.

Bekijk de FeiyuTech AK4000

Geef een reactie