Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Hähnel Captur Trigger Set Review door Liesbeth van Asselt

Fotografe Liesbeth van Asselt (Stapfoto) testte de Hähnel Captur Transmitter en Receiver Camera en Flash Trigger Set. Na een uitgebreide test deelt ze haar bevindingen met ons en zoom.nl en geeft ze een uitgebreide handleiding over hoe je het Hähnel Captur systeem het beste kunt gebruiken! Wil jij ook starten met bijvoorbeeld strobist fotografie of creatieve fotografie? Lees dan snel verder!

Hoe bedien je je camera met de Hähnel Captur Transmitter Receiver Set?

Met de transmitter in je hand en de receiver verbonden met de camera, kun je de camera op afstand bedienen. Voordat je begint, moet je de transmitter en receiver aan elkaar koppelen of 'pairen'. Dat doe je als volgt:

  • Zet de transmitter aan door de ontspanknop in te drukken: het lampje knippert snel groen.
  • Zet de receiver aan door de ontspanknop in te drukken. Het lampje brandt rood.
  • Zet de transmitter uit.
  • Zet de receiver uit.
  • Zet beide weer aan.

Vervolgens schuif je de receiver in de flitsschoen en bevestig je het snoertje. Het in de flitsschoen zetten van de receiver heeft geen effect op het koppelen, dat doe je met het snoertje. De receiver heeft namelijk een flitsschoen zonder contacten en maakt dus zo geen contact met de camera. Zet daarna de camera aan, zet de receiver aan (knippert groen) en zet de transmitter aan (knippert groen). Stel scherp door de ontspanknop op de transmitter half in te drukken (zo activeer je de autofocus) en maak een foto door de ontspanknop helemaal in te drukken.

Wil je een bulb-opname maken?

Het dan de camera in de bulb-modus en druk de ontspanknop op de transmitter 3 seconden in, tot het rode lampje uit gaat. Druk daarna nog een keer de ontspanknop in om het sluitergordijn te sluiten aan het einde van de bulb-tijd. Het drie seconden indrukken van de knop is dus eigenlijk een lock-functie.
Wanneer je continu-opnames wilt maken, zet je de camera in de continu-modus. Dan druk je de ontspanknop op de transmitter weer 3 seconden in. De camera blijft nu foto's maken. Druk weer op de ontspanknop om te stoppen. Heb je een flitser op de flitsschoen van de camera gezet? Dan gaat deze ook gewoon af!

Hoe bedien je je flitsers met de Hähnel Captur Transmitter Receiver set?

Naast het aansturen van je camera, kun je ook je flitser(s) aansturen met het Hähnel Captur systeem. Hiervoor moet je eerst weer de transmitter en receiver koppelen, als je dat nog niet hebt gedaan. Zet daarna de transmitter op de flitsschoen van de camera. Deze heeft wél een contact aan de onderkant en heeft dus verbinding met de camera. Zet de flitser op de receiver. Doordat de transmitter via de flitsschoen contact maakt met de camera, stuurt deze de receivers onder de flitsers aan en kun je dus ook flitsen in FP/HSS, dus met kortere sluitertijden dan de flitssynchronisatietijd. Ook flitsen op het tweede gordijn werkt prima.

Beijk de Captur Transmitter Receiver set

De Captur Transmitter Receiver set in de praktijk

Tijd om de set in de praktijk te testen! We gaan een middagje kliederen met verf, ecoline en gelatine. Ik heb de transmitter op de camera gezet en receivers onder twee flitsers geplaatst, en deze gericht op een aquarium met verf.

Een aquarium met verf, gefotografeerd met 2 flitsers.

Een aquarium met verf, gefotografeerd met 2 flitsers.

Daarna plaats ik twee extra flitsers met receivers op de achtergrond, zodat die wit wordt. Dit werkt vlekkeloos! Het maakt overigens niet uit of je op de Nikon receiver een Nikon flitser zet of een flitser van een ander merk. Dat is fijn, want voor strobistfotografie gebruik je meestal geen geavanceerde flitsers omdat je geen zaken als TTL nodig hebt.

Een aquarium met verf, gefotografeerd met 4 flitsers en Hähnel Captur.

Een aquarium met verf, gefotografeerd met 4 flitsers en Hähnel Captur.

Werkt het Hähnel Captur systeem TTL?

Ik vond het vreemd dat Degreef & Partner op de website heeft staan dat de triggerset niet TTL werkt, maar dat veel fotozaken melden dat het Captur systeem wél TTL werkt. Ik besloot dit dus te testen. We beginnen met de SB600 van Nikon, geen geavanceerde flitser maar wel één die TTL ondersteunt. Ik maak eerste een foto met deze flitser ingesteld op TTL op de camera. Daarna zet ik de transmitter op de camera en de flitser op een receiver, met dezelfde instellingen. Het is duidelijk: de TTL werkt niet.

Links de foto zonder Captur (met TTL), rechts de foto met Captur (TTL werkt niet).

Links de foto zonder Captur (met TTL), rechts de foto met Captur (TTL werkt niet).

Nu probeer ik hetzelfde met mijn Nikon SB900 flitser op de TTL-stand, eerst met de flitser op de camera. Daarna zet ik de transmitter op de camera en de flitser op de receiver. De kleur is wel iets anders, maar de foto is niet overbelicht zoals met de SB600.

Links de foto met TTL, rechts met het Captur Systeem (niet TTL).

Links de foto met TTL, rechts met het Captur Systeem (niet TTL).

Als we achterop de flitser kijken, zien we hoe dat komt. De SB900 is van TTL naar A versprongen. Het licht wordt in deze stand niet gemeten door de camera, maar door een sensor in de flitser. Het Hähnel Captur systeem ondersteunt dus geen TTL, maar wanneer je een pro-flitser gebruikt ondersteunt het systeem wel iets dat op TTL lijkt en vergelijkbare resultaten geeft.

Kan ik mijn camera en flitser tegelijk aansturen met de Hähnel Captur Transmitter?

We hebben ook nog geprobeerd om met een receiver aan de camera en eentje onder de flitser beide aan te sturen met één transmitter. Helaas is dat niet zo eenvoudig. Als je het op deze manier probeert, gaat de flitser te vroeg af, dus voordat het sluitergordijn open is. Dan zie je dus van het flitslicht niets terug op je foto. Dit geldt overigens niet alleen voor de Hähnel Captur set, maar is ook zo met bijvoorbeeld de trigger set van Yongnuo.

Wanneer je de flitser en camera aanstuurt met dezelfde transmitter, gaat de flitser te vroeg af.

Wanneer je de flitser en camera aanstuurt met dezelfde transmitter, gaat de flitser te vroeg af..

Dit is echter op te lossen! We zetten de transmitter op de camera en koppelen die met de receiver onder de flitser. Zo stuurt deze transmitter de flitser aan. Daarna hangen we een receiver met een snoertje aan de camera en die koppelen we aan een tweede transmitter (of aan de Hähnel Captur Module Pro) die de camera aanstuurt. De volgorde waarin je alles koppelt is hierbij essentieel! Koppel eerst de tweede transmitter aan de receiver die aan de camera hangt en zet ze daarna uit. Koppel dan de transmitter die op de camera staat aan de receiver die onder de flitser zit. Zet daarna alles weer aan! Doe je het in een andere volgorde, dan blijft de flitser te vroeg afgaan.

Zo ziet de juiste opstelling eruit wanneer je de Captur Module Pro gebruikt ipv een tweede transmitter.

Zo ziet de juiste opstelling eruit wanneer je de Captur Module Pro gebruikt ipv een tweede transmitter.
Het resultaat: nu gaat de flitser wél op het juiste moment af.

Het resultaat: nu gaat de flitser wél op het juiste moment af.

Hähnel Captur werkt draadloos tot een afstand van 200 meter

In de handleiding staat dat het Hähnel Captur systeem draadloos een afstand van 100 meter kan overbruggen. Dat hebben we uiteraard ook even getest en blijkt waar. Sterker nog, zonder obstakels als muurtjes en bomen kan het systeem zelfs makkelijk 200 meter overbruggen! Geweldig! Staan er wel obstakels in de weg, dan is de maximale afstand ongeveer 50 meter. Maar dat is nog steeds meer dan genoeg.

Beijk de Captur Transmitter Receiver set

Open Channel Matching of Digital Channel Matching?

De Hähnel Captur trigger set werkt niet verschillende kanalen of groepen. Je loopt dus het risico dat je flitsers van andere fotografen af laat gaan als die in de buurt staan en ook het Captur systeem gebruiken. Dit probleem is echter te ondervangen door twee methodes van koppelen mogelijk te maken.
Standaard wordt de set geleverd in de Open Channel Matching modus. In deze modus kun je met bijvoorbeeld een Nikon transmitter op je camera alle andere Captur receivers in de buurt aansturen, dus ook bijvoorbeeld die voor Canon. Op dezelfde manier kun je met de transmitter in je hand ook camera's die aangesloten zijn op een receiver bedienen. Met Digital Channel Matching kan dit niet. Je koppelt dan echt alleen jouw transmitter aan jouw receiver(s).

Wil je toch weer teruggaan naar Open Channel Matching, bijvoorbeeld omdat je aan de slag wil met iemand die met Canon werkt? Druk dan de knop van de transmitter 6 seconden in, totdat het lampje rood gaat branden. Doe hetzelfde met de receiver en zet alles weer uit. Wanneer je de transmitter en receivers nu weer aanzet, staan ze in de Open Channel Matching modus.

Over Liesbeth van Asselt

Na tientallen jaren ervaring opgedaan te hebben in de fotografie, richtte ik in 2004 Stapfoto op. Binnen dit bedrijf maak ik als bedrijfsfotograaf foto's voor websites, brochures, flyers, jaarverslagen en bijvoorbeeld het 'smoelenboek'. En inmiddels rijden er ook heel wat vrachtwagens en busjes rond met mijn foto’s daarop. Iedere keer weer leuk om die tegen te komen!
Mijn kennis en ervaring delen vind ik bijna net zo leuk als het fotograferen zelf. Dus geef ik met heel veel plezier en enthousiasme vele fotocursussen en workshops. Altijd praktijkgericht en met persoonlijke aandacht voor iedereen. Kijk maar eens op stapfoto.nl!

Geef een reactie