Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Review: H&Y filtersysteem met magnetische grijsverloopfilters

Digitale fotografie heeft een fotograaf veel voordelen gebracht. Denk aan directe controle van opname op het display van de camera, hogere iso-instellingen en het grote aantal beelden dat je op een opslagkaart kan wegschrijven. Nadelen zijn er natuurlijk ook. Een van die minpunten is het beperkte dynamisch bereik van de beeldchip. Het dynamisch bereik van een camera is echter nog steeds stukken minder dan het menselijk oog. Om dit te compenseren, kan bij landschapsfotografie gebruik worden gemaakt van het grijsverloopfilter.


Edwin Giesbers

Geschreven door Edwin Giesbers

Edwin Giesbers is al meer dan 10 jaar fulltime professioneel natuurfotograaf. Zijn fotografie kom je tegen in verschillende media zoals BBC Wildlife Magazine en National Geographic Magazine. Bekijk ook zijn website www.edwingiesbers.com.


Met een filter het dynamisch bereik compenseren

Het dynamisch bereik is het bereik van de lichtste tot de donkerste waarde van een beeldchip. Met name bij de eerste digitale camera's was dit veel kleiner dan bijvoorbeeld een zwart-wit of kleurenfilm. Camerafabrikanten hebben echter niet stilgezeten, en bij veel huidige modellen is het dynamisch bereik sterk verbeterd. Toch kun je met het gebruik van filters, zoals een grijsverloopfilter, er nog meer uit halen.

Grijsverloopfilter

Een grijsverloopfilter is aan de bovenkant grijs en aan de onderkant transparant. Met dit filter kun je het helderheidsverschil tussen de lichte lucht en het landschap terugbrengen waardoor zowel het landschap in de voorgrond als ook de lucht een goede dekking krijgt. Ook kun je een mooie wolkenlucht nog meer aanzetten. Het filter kun je in de houder op en neer bewegen totdat de grijze rand mooi tegen de horizon aansluit.

De filters bestaan in allerlei gradaties waarmee je bijvoorbeeld 1, 2, 3 stops het licht tegen houdt. Daarnaast zijn ze er met een harde en zachte overgang. Het filter met de zachte overgang kun je gebruiken bij landschap waar elementen boven de horizon uitsteken, zoals een bomenrij. Het filter met de harde overgang is bruikbaar bij bijvoorbeeld een zee vergezicht met een kale horizon.

H&Y filtersysteem

Kennismaking met een nieuw filtersysteem

Ik gebruikte om het contrast in beeld te verminderen altijd een vierkant grijsverloopfilter dat in een houder wordt geplaatst. Lange tijd heb ik gewerkt met kunststof filters. Goedkoop in aanschaf maar ik moest ze nog al eens vervangen als er weer krassen op zaten. Die krassen zie je niet altijd direct, maar zodra er licht op het filter valt krijg je daardoor vervelende en ongewilde effecten. Door krassen wordt ook de scherpte enigszins verminderd.

Nu ik met de filters van H&Y en het gepatenteerde magnetische K-Series lensfilter systeem werk, ben ik dan ook bijzonder blij. Kwaliteitsfilters van glas én kras- en breekbestendig. Er zijn momenteel diverse vierkante en rechthoekige filters voor dit systeem leverbaar, maar ik ben begonnen met het type filters waar ik meestal gebruik van maak:

Daarnaast ook een voor mij nog onbekend type filter:

Zodra ik de verpakkingen open is duidelijk dat we te maken hebben met een hoogstaand product. Alles zit prima verpakt en wordt geleverd met beschermpouch en een microvezel schoonmaakdoekje. Het materiaal voelt zeer degelijk aan en straalt kwaliteit uit. Ik krijg zin om op pad te gaan!

Kennismaking nieuw filtersysteem

Het CPOL MRC oftewel polarisatiefilter is een rondfilter van het type slot-in filter.

Een blik op het circulair polarisatiefilter

De houder is degelijk en met de erop aanwezige schroeven kun je snel de verloopring bevestigen om 'm daarna op het objectief te kunnen draaien. Het CPOL MRC filter oftewel polarisatiefilter is een rondfilter van het type slot-in filter. Dit werkt echt superhandig en het filter schuif je in het slot - eerste opening - van de houder. Met een kleine klik zit deze vast en met een degelijk draaiwieltje bedien je het polarisatiefilter en draai je het rond voor het gewenste effect. Veel fotografische filters en effecten zijn tegenwoordig met fotobewerkingssoftware als Adobe Photoshop of Lightroom te verwezenlijken. Maar een filter die niet met software is te vervangen is het polarisatiefilter.

Met een polarisatie filter kun je reflecties in spiegelende vlakken zoals water reduceren of weghalen. Bij landschapsfotografie werkt het filter optimaal bij een hoek van 90 graden ten opzichte van de as van de lens, met de zon in de rug dus. Ook gaat dit verhaal op bij verminderen van spiegelingen. In een schuine hoek tegen het water werkt het polarisatie filter, maar dit lukt niet als men van boven naar beneden in het water fotografeert. Ook zorgt het filter voor meer intense kleuren. Dit is bijvoorbeeld goed te zien bij landschapsfoto's met een blauwe lucht.

grijsverloopfilter op camera plaatsen

Het magnetische filter zit met een 'klik' op de filterhouder vast.

Een nadere inspectie van het grijsverloopfilter

Het HY-KS09 K-series MRC Grad ND8 Soft 0.9 filter is een grijsverloopfilter van 100 x 150 mm waarbij het filter het licht via de donkere bovenkant met 3 stops corrigeert. Ik heb gekozen voor het filter met de soft overgang omdat ik toch meestal wel bij mijn onderwerpen/landschappen objecten zoals bomen, dieren of struiken heb die boven de horizon uitsteken. Het filter is gemaakt van Gorilla III glas en doet z'n naam eer aan: kras-, stoot-, en valbestendig. In mijn geval bijzonder handig, want als er een prijs zou zijn voor ‘Meest onhandige fotograaf’ dan zou ik 'm zeker winnen. Tijdens een shoot met een van de 'tamme' Amsterdamse waterleidingduinen vossen liet ik 'm wel 4 keer vallen. Zelfs de vos keek mij wat meewarig aan!

Je kunt dan nog steeds het filter verticaal schuiven en zo de donkere rand van het filter precies op de horizon uitlijnen.

Het filter zag er ook na mijn onhandige behandeling als nieuw uit. Het filter is trouwens makkelijk schoon te maken en is beschermd met een AS Nano coating. In de praktijk werkt het filtersysteem bijzonder snel en handig doordat het filterframe magnetisch is en met een 'klak' op de filterhouder vastzit. Je kunt dan nog steeds het filter verticaal schuiven en zo de donkere rand van het filter precies op de horizon uitlijnen. Via een klein instelwieltje op de houder kun je 'm nog steviger vastzetten indien nodig.

Foto's maken van een vos

Daarnaast is het filter ook kleurneutraal en ik heb geen gekke kleurzweem of anderszins kunnen ontdekken. Nu komt het ook weleens voor dat ik zeer snel even een grijsverloopfilter voor mijn objectief wil houden, bijvoorbeeld als ik een dier in landschap fotografeer die mogelijk maar even blijft staan. In het verleden hield ik dan het filter tegen mijn objectief - zonder gebruik van filterhouder dus - en dat werkte prima maar geeft op ten duur krasjes op het filter. Bij H&Y filters hoef ik daar dus met het Gorilla glas niet meer bang voor zijn te zijn. Ook kan ik het filter aan het metalen frame beter vasthouden en heb daarbij minder kans op vingerafdrukken op het glas.

Bekijk alle H&Y grijsverloopfilters

H&Y grijsverloopfilter zonder grijsverloopfilter
Het verschil dat fotograferen een grijsverloopfilter maakt.

Het ‘nieuwe’ grijsverloopfilter

Het andere filter waarmee ik ben gaan werken is de HY-KS09 K-series MRC Grad Reverse 0.9. Dit type filter kende ik eerlijk gezegd niet maar het lag eigenlijk, oh zo voor de hand, om dit met name voor landschapsfotografen te ontwikkelen.

Bij de traditionele grijsverloopfilter begint halverwege het filter namelijk de dekking en die wordt steeds naar de bovenkant donkerder. Bij de favoriete zonsopkomst en zonsondergang foto's met de zon net boven de horizon zit het lichtste deel met de zon dan op de plek waar het filter het lichts is waardoor het resultaat ook niet optimaal is. Bij het Reverse filter zit het donkerst deel op het middelste deel van het filter. Hiermee krijg je dus dekking bij de zon en de lichte rand vlak boven de horizon en wellicht geen hoge lichten meer. De lucht daarboven krijgt dan ook een mooier verloop van dekking omdat daar het filter lichter is.

Beschikbare H&Y filters

Bekijk de K-series MRC Grad Reverse 0.9 filter

vos - grijsverloopfilter gebruikt

"Zelfs de vos keek mij wat meewarig aan!"

Filters: check. Maar waar blijft de zon?

Nu zijn de KNMI weersverwachtingen lang niet altijd optimaal en heb ik een aantal keren bij een mooi landschap voor dag en dauw staan wachten op de opkomende zon om die net boven de horizon te kunnen fotograferen. Helaas hield een lage rand met wolken de zon tegen en kwam de zon pas wat later tevoorschijn. Tja, daar kan zelfs een kwaliteitsfiltermerk als H&Y niets aan veranderen.

Foto’s zijn gemaakt door Edwin Giesbers; foto’s van Edwin Giesbers zijn gemaakt door Peter van Wieringen.

Bekijk alle H&Y producten

zonsopkomst

De zon kwam pas wat later tevoorschijn.