Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Review H&Y K-series filtersysteem door Vincent Croce

Vincent Croce helpt ons regelmatig met het testen van (nieuwe) producten. Dit keer: Het magnetische H&Y filtersysteem!

Vincent aan het woord: “In mijn voortdurende zoektocht naar de beste uitrusting voor mijn fotografie ontbrak een grijsverloopfilter. Ik was zeer benieuwd of het gebruik van zo’n filter echt zou resulteren in een betere landschapsfoto. Omdat ik een zelfbewuste luie fotograaf ben, heeft het gedoe om zo’n filtersysteem tijdens het moment suprême te bevestigen mij er tot nu toe altijd een beetje van weerhouden. Liever hield ik me altijd bezig met het vinden van de perfecte compositie, of beter nog, meerdere composities in plaats van het gepiel met adapterringen, filterhouders en insteekfilters. Toen ik las van het nieuwe filtersysteem van H&Y, een relatief nieuwe speler op deze markt, werd ik op z’n zachtst gezegd toch wel nieuwsgierig.”

Filters met magneetbevestiging

“Wat was namelijk het geval? H&Y heeft een eenvoudig maar slim bevestigingssysteem bedacht waar andere filterfabrikanten (en dat zijn er veel!) blijkbaar nog niet aan gedacht hebben. De glazen filters zijn voorzien van een magnetisch frame en klikken zich probleemloos aan de filterhouder vast. Ideaal. Niet dat de insteeksystemen bij andere producten nou zo ingewikkeld te bevestigen zijn, maar toch verlaagt het voor mij persoonlijk de drempel om te fotograferen met grijsverloopfilters.”

hy-filters-review-vincent-croce-1

De eenvoudige magnetische bevestiging verlaagt voor Vincent de drempel om te werken met een grijsverloopfilter

Waarvoor gebruik je een grijsverloopfilter?

“Waarom ben ik eigenlijk op zoek ben naar een grijsverloopfilter? Omdat het zonlicht bij het maken van een landschapsfoto de hoofdrol heeft, heb je vaak te maken met veel hooglichten enerzijds, en veel schaduwen anderzijds. Dan ligt het gevaar van over-en of onderbelichting altijd op de loer. Eenmaal onder- of overbelicht verliezen delen van de foto informatie en dus detail. Het doel is dus eigenlijk om zoveel mogelijk informatie in de foto te hebben, waardoor je meer detail te zien krijgt. Door tijdens het fotograferen van een landschap het grijsverloopfilter zo te positioneren dat het donkere deel van het glas de lucht afdekt, zorg je eigenlijk dat de hooglichten worden tegengehouden. Hierdoor houd je meer informatie in het fotobestand over. Zo kun je eigenlijk stellen dat de filter het dynamische bereik van de camerasensor een handje heeft geholpen.”

Filterhouder set met polarisatiefilter

“Om de filters te bevestigen en te kunnen gebruiken, heb je de H&Y filterhouder nodig. Afhankelijk van de filtermaat van jouw lens kies je de juiste adapterring (67, 72, 77, 82 mm worden allemaal meegeleverd) en schroef je de filterhouder vervolgens redelijk eenvoudig op je lens. Bovendien is de filterhouder standaard voorzien van een circulaire polarisatiefilter. Erg handig voor het maken van landschapsfoto’s waarin bijvoorbeeld water een rol speelt. Aan het tandwieltje kun je draaien totdat je het gewenste polarisatie effect hebt. Het polarisatiefilter is trouwens geheel uitneembaar en eventueel te vervangen voor een ND-filter, of ND / polarisatie combinatiefilter.”

hy-filters-review-vincent-croce-5

Het gebruik van een grijsverloopfilter vergroot het dynamisch bereik van de camerasensor

H&Y K-Series Grijsverloopfilter 0.9 ND8 Hard

“Ik had het H&Y 0.9 ND8 Hard grijsverloopfilter tot m’n beschikking. Dit is een ‘hard grad’ met een strakke overvloei van licht naar donker glas. Zo'n filter is goed te gebruiken in voornamelijk vlakke landschappen waarin de horizon minimaal onderbroken wordt. Voor een ‘soft grad’ zou je logischerwijs eerder kiezen in een landschap waarin de horizon ‘verstoort’ is door grotere objecten. Denk hierbij aan stadsfotografie en/of fotograferen in de bergen.
De lucht was die dag behoorlijk spectaculair. Door de regenwolken schoten af en toe zonnestralen naar beneden die de gebouwen en bomen mooi belichtten. Omdat de horizon in de stad zich moeilijk laat zien, besloot ik het hogerop te zoeken. Bij een hotel in de stad (Enschede) heb je namelijk een mooi uitzicht over het centrum en dan komt de hard grad goed tot z’n recht. Het opschroeven van de filterhouder heb ik thuis eerst eventjes geoefend, maar het ging direct in één keer goed. Het filter klikte ik vervolgens gemakkelijk vast. Eenmaal in de juiste positie verankerde ik het filter met de schroef aan de zijkant. Omdat ik door een glazen pui stond te fotograferen, was het polarisatiefilter geen overbodige luxe (polarisatiefilters werken schitteringen in glas voor een groot deel weg). Het was heerlijk fotograferen, uitkijkend over de stad van achter het raam in een warme hotelgang. In de nabewerking maakte ik de grote woontoren nog een tikkeltje lichter omdat deze toch wel iets boven de horizon uitstak.”

hy-filters-review-vincent-croce-2

Een filter met een hard grijsverloop is erg geschikt om vlakkere landschappen te fotograferen

H&Y magnetisch filtersysteem, de conclusie

“Ik denk met de H&Y K-series dan eindelijk mijn filtersysteem definitief te hebben gevonden. Naast het gebruiksgemak, is de kwaliteit een doorslaggevende factor. Je kunt aan alles zien dat dit kwaliteitsglas is. En laten we eerlijk zijn, dat mag je ook verwachten voor de prijs. Het effect waar ik naar op zoek was, werkt. Het filter zorgt ervoor dat je meer controle hebt over de lichtbalans in je foto. Ook vind ik het ingebouwde polarisatiefilter een directe meerwaarde hebben; Het zou me tegenstaan als ik steeds een externe variant zou moeten mee nemen en bevestigen.”

Over Vincent Croce

Vincent Croce behoort tot de nieuwe generatie landschapsfotografen die hun passie voor het vak hebben ontwikkeld door het gebruik van social media, en in het bijzonder Instagram. In zijn fotografie probeert Vincent steeds het natuurlijke licht de hoofdrol te laten spelen. Hierdoor krijgen zijn foto’s een zekere mysterieuze en magische sfeer, zonder hierbij 'over the top' te gaan. Naast zijn uitstapjes naar fotogenieke landen als Noorwegen, Duitsland en Zwitserland fotografeert Vincent ook graag dichtbij huis. Met ruim 115.000 volgers behoort zijn Instagram-account tot een van de grootste fotografie accounts van Nederland.

Geef een reactie