Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Review: Leofoto Summit LM-324C statief met NB-40 balhoofd

Naast een camera is het waarschijnlijk dé tool waar ik als landschapsfotograaf het meeste gebruik van maak: mijn statief! Een goed statief is niet alleen belangrijk om je camera te beschermen, maar ook om de optimale kwaliteit uit je foto’s te kunnen halen. Een degelijk statief is dus essentieel en zeker iets waar je als fotograaf in wilt investeren.


Niels Dam

Geschreven door Niels Dam

Bij Niels gaat fotografie niet alleen om het maken van foto's. Het gaat erom dat je naar geweldige locaties reist en mensen ontmoet, terwijl je tegelijkertijd het beste wat een locatie te bieden heeft probeert vast te leggen. Bekijk ook zijn website: www.nielsdam.com.


Stevig en stabiel 10-laags carbon statief

Aangezien ik een grote variatie aan onderwerpen fotografeer (waaronder landschappen, cityscapes, bosfotografie en zelfs macrofotografie) ben ik al een tijd op zoek naar een statief dat voor al deze situaties geschikt is. Tijdens het fotograferen moet ik regelmatig grote afstanden afleggen, en ik probeer daarom wil ik met zo min mogelijk gewicht aan apparatuur rondlopen. Eén van mijn wensen was dan ook een lichtgewicht maar toch zo stevig mogelijk statief te vinden. Daarnaast is ook het gebruiksgemak voor mij heel belangrijk.

In mijn zoektocht naar het perfecte statief, kwam ik uiteindelijk uit op een voor mij vrij onbekend merk, namelijk het Leofoto LM-324C carbon statief met het Leofoto NB-40 balhoofd. Daarnaast heb ik gekozen om direct de los verkrijgbare DC-364C middenkolom en de Summit 75mm Leveling base mee te bestellen. De mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van deze accessoires maakt dit Summit statief waarschijnlijk een van de meest veelzijdige statieven op de markt.

De producten waar ik mee heb gewerkt:

Kustfotografie met Leofoto LM-324C carbon statief

Het statief staat stabiel op zijn poten.

Het LM-324C statief - Eerste indruk

Het Leofoto statief wordt bijzonder compleet geleverd inclusief een stevige kwaliteit draagtas en diverse accessoires, waaronder een uitneembare statiefplaat en half-bowl, roestvrijstalen spike voetjes, inbussleutels en een handige multitool. Wat direct opvalt is dat bij het statief uitgebreid aandacht besteed is aan het uiterlijk. Dankzij het moderne ontwerp en de geanodiseerde afwerking, straalt het statief kwaliteit uit. Het hele statief is met uiterste precisie geconstrueerd en dit merk je direct doordat er geen speling tussen de verschillende onderdelen optreedt, alles voelt gewoon goed en solide.

Het statief in gebruik

Het statief heeft een maximale werkhoogte van 1,45 meter (zonder balhoofd) en is bovendien lekker compact op te vouwen tot slechts 52 cm, waardoor ik deze makkelijk kon bevestigen aan de zijkant van mijn tas. Door het gebruik van carbon is de LM-324C statief bovendien relatief licht, met een gewicht van slechts 1,62 kilo. Maar vergis je niet, ondanks zijn afmetingen en gewicht is het statief met een maximaal draagvermogen van 25 kilo een echte krachtpatser en uiterst stabiel. Ik heb het statief op meerdere locaties en tijdens wisselende weersomstandigheden getest, maar zelfs tijdens een storm met zware windvlagen gaf dit statief geen krimp en was deze volledig trillingvrij. Zelfs bij lange sluitertijden zag ik geen bewegingsonscherpte. Het statief stond dan ook als een huis!

Bekijk het Summit LM-324C statief

Niels Dam met Leofoto statief

Fotograferen op het strand.

De drie poten

De poten van het statief bestaan uit 4 delen en bieden een zijn makkelijk met één hand te verstellen dankzij het Twist-Lock systeem. De twist-locks werken soepel en eenmaal goed vastgedraaid zakken de poten ook niet meer in. Ook de bevestigingspunten van de poten zijn van hoge kwaliteit en je kunt mede dankzij het semi-automatische mechanisme de hoek van de poten eenvoudig aanpassen (in vaste posities van 85, 55 en 23 graden). De poten kunnen nagenoeg vlak gespreid worden, waardoor de minimale de hoogte (inclusief het balhoofd) maar 17 centimeter bedraagt. Dit is erg handig tijdens het fotograferen vanuit een laag standpunt, maar daarnaast maakt dit het statief dus ook heel geschikt als macrostatief. Wat ik wel jammer vind aan dit systeem, is dat bij het inklappen van het statief de poten te ver naar binnen kunnen draaien, waardoor het netjes opbergen niet altijd even handig verloopt.

Het centrale deel van het statief bestaat uit een ‘hollow-out spider’ design, waarin zich een uitneembare statiefplaat en een waterpas bevindt. Wanneer je deze statiefplaat verwijdert, kun je in de vrij gekomen ruimte een los verkrijgbare middenkolom of leveling base in plaatsen.

Bekijk alle Summit-statieven

Leofoto LM-324C review

LM-324C statief met NB-40 balhoofd en de Summit leveling base.

NB-40 balhoofd

Op het Summit statief heb ik het Leofoto NB-40 balhoofd geplaatst. Dit balhoofd heeft hetzelfde moderne design en heeft dankzij het geanodiseerd aluminium een chique uitstraling. Bij dit balhoofd wordt een aparte tas en de NP-50 snelkoppelingsplaat meegeleverd. Met een gewicht van 490 gram is het balhoofd wel redelijk zwaar, maar deze is daardoor wel heel solide en heeft een draagvermogen van maar liefst 25 kilo. De NB-40 is te gebruiken op alle Leofoto statieven en ook op andere merken statieven met een 3/8-inch statiefschroef.

Bekijk het NB-40 balhoofd

Het bevestigen en positioneren van mijn camera gaat erg makkelijk dankzij het Arca-Swiss snelkoppelingsplaatje. Dit betekent dat je ook andere Arca-Swiss compatibele baseplates met dit balhoofd kunt gebruiken. Zo kan ik dus ook mijn huidige L-bracket gebruiken. Ook het instellen de juiste hoek is erg eenvoudig dankzij de grote verstelknoppen. Door de inkeping aan de zijkant kun je bovendien snel van horizontaal naar verticaal beeld gaan, mocht je niet over een L-bracket beschikken. De grote knop om het balhoofd vast te zetten werkt soepel en vast is ook daadwerkelijk vast. In de grote knop bevindt zich bovendien een verstelbare frictieknop. Deze knop is voorzien van mechanische feedback en je kunt daardoor zeer precies de hoeveelheid frictie instellen. Daarnaast is er een aparte knop om het balhoofd 360 om zijn as te kunnen draaien, iets wat je zeer nauwkeurig kunt doen dankzij de duidelijk leesbare graden markering.

De quickrelease plaat is op zijn beurt ook voorzien van een ingebouwde waterpas en draaimechanisme met graden markering, waardoor ook deze 360 graden kan draaien. De NB-40 heeft dus een dubbele ‘panning’ mogelijkheid. Dit alles maakt dat het balhoofd, samen in combinatie met een leveling base in het LM-324C statief, ideaal voor panorama-fotografie.

Summit met middenkolom

Summit statief uitgerust met de DC-364C middenkolom.

Extra hoogte met de DC-364C middenkolom

De Summit LM-324C heeft standaard geen middenkolom waardoor het statief uiterst stabiel is. Echter, zelfs zonder middenkolom bedraagt de maximale werkhoogte al een ruime 1,45 meter. Tel hierbij de hoogte van een balhoofd op en dan zal bij het merendeel van de mensen de camera al op ooghoogte staan. Mocht je nu toch meer hoogte willen, dan kun je dankzij de los verkrijgbare DC-364C middenkolom een hoogte tot wel 1,82 meter (wederom zonder balhoofd) bereiken. Een ander voordeel van deze middenkolom is dat deze ook om te keren is, waardoor je ook ‘onder’ je statief kunt werken. De middenkolom is net als het statief van carbon gemaakt en verder ook van dezelfde kwaliteit als het statief.

Bekijk de DC-364C middenkolom

Summit Leveling base 75mm

Met een leveling base maak je de horizon in je foto eenvoudig recht.

Summit 75mm leveling base - voor een rechte horizon

Als landschapsfotograaf maak ik regelmatig panoramafoto’s, iets wat met dit statief een stuk eenvoudiger wordt. Voor het fotograferen van panorama’s is het namelijk essentieel om je statief 100% waterpas neer te zetten. Bij een conventioneel statief kan dit een tijdrovend en frustrerend proces zijn, aangezien per poot de lengte (meerdere malen) moet aanpassen tot je statief volledig vlak staat. Bij het LM-324C statief is dit echter een stuk gemakkelijker dankzij het gebruik van de leveling base. Om hiervan gebruik te maken, dien je eerst de uitneembare statiefplaat te verwijderen. Vervolgens kun je de half-bowl terugplaatsen en tot slot kun je hierin de leveling base plaatsen.

De Summit 75mm leveling base heeft een ingebouwde water pas en kan 360 graden kantelen tot een hoek van 15 graden. Dit betekent dat je op de meeste ondergronden je camera al waterpas kunt instellen. Mocht je echter op een hele steile helling staan, dan hoef je slechts snel één poot van je statief in te korten en kan je daarna alsnog de leveling base gebruiken voor de fijne afstelling. Het vastzetten van de leveling base gebeurt door middel van de draaiknop onderop en werkt heel gemakkelijk.

Bekijk de Summit leveling base

Kustfotografie ideaal statief

Een Leofoto statief is gemakkelijk schoon te maken na een dagje kustfotografie.

Onderhoud & kwaliteit

Inmiddels heb ik het Leofoto statief iets meer dan een maand in gebruik en ik heb het onderworpen aan zeer wisselende condities. Ik heb het statief gebruikt in het zand en zoute zeewater van de Zeeuwse kustgebieden, maar ook in de modderpoelen van de Nederlandse bossen.

Alhoewel ik het statief nog niet heel lang heb gebruikt, heb ik geen twijfels over de kwaliteit en duurzaamheid. De statiefpoten dit statief bestaan uit 10 lagen carbon en ik verwacht niet dat deze snel zullen beschadigen. Ook voor de overige onderdelen van het statief heeft Leofoto ook gebruik gemaakt van zeer duurzame materialen. Het is dan ook niet verassend dat Leofoto 10 jaar garantie biedt op hun producten. Dit getuigt wat mij betreft van hoe zeker Leofoto is van de duurzaamheid en kwaliteit van hun statieven.

Het is een kwestie van even afdrogen met een doek en daarna zet je het statief weer eenvoudig in elkaar.

Dankzij het ontwerp van het Twist-Lock systeem bleven de poten vrij van vuil en was het LM-324C statief meestal met een simpele schoonmaakbeurt met een vochtige doek al weer in goede conditie. Bovendien is het statief eenvoudig te demonteren en schoon te maken, iets wat ik eigenlijk standaard doe nadat ik heb gefotografeerd in zware condities (vooral als ik in zout water heb gewerkt). De poten zijn gemakkelijk en snel te demonteren door de twist-locks los te draaien. Hierna kun je de losse onderdelen onder de douche afspoelen om bijvoorbeeld zand en modder te verwijderen. Daarna is het een kwestie van even afdrogen met een doek en weer in elkaar zetten. Dit is een fluitje van een cent en het statief is dan ook binnen no-time weer klaar voor de volgende dag.

Opmerking
De statieven van Leofoto zijn van zeer goede kwaliteit en zullen langdurig mee gaan. Daarom zit er op elk Leofoto statief maar liefst 10 jaar garantie. Je kunt je Leofoto product registreren op Leofoto.eu.
Summit statief voor fotografie op het strand

Het statief is eenvoudig op te zetten en te onderhouden.

Conclusie – het perfecte allround statief?

Het Leofoto LM-324C statief wordt zeer compleet geleverd en is gemaakt van hoogwaardige materialen. Dankzij het grote draagvermogen kun je met een gerust hart een full frame camera met zware telelens bevestigen en blijft het statief uiterst stabiel tijden de zwaarste omstandigheden. Hierdoor kun trillingvrij fotograferen en je zult daardoor zelfs bij lange sluitertijden geen bewegingsonscherpte zien. Bovendien is het statief eenvoudig op te zetten en te onderhouden.

Dankzij de uitneembare statiefplaat is de LM-324C ook gelijk een van de meest veelzijdige statieven die ik ooit gebruikt heb. Door middel van de optionele leveling base is het statief ideaal voor het fotograferen van panorama’s en architectuurfoto’s. Ook kunnen de statiefpoten nagenoeg vlak worden gelegd, waardoor je ook vanuit een zeer laag standpunt kunt fotograferen. Ideaal voor macrofotografie dus, al zijn de poten dan wel aardig lang.

De pluspunten:

  • Uitstekende prijs-kwaliteit verhouding;
  • Compleet geleverd met tas, half-bowl en spikes;
  • Hoge kwaliteit materialen en uitstekende afwerking;
  • Erg stabiel, zelfs in extreme weerscondities;
  • Groot draagvermogen ondanks zijn lichte gewicht;
  • Gemakkelijk schoon te maken;
  • 10 jaar garantie.

Enkele verbeterpunten:

  • Poten kantelen te ver naar binnen bij opklappen;
  • Middenkolom wordt niet standaard meegeleverd.

Dit alles maakt van het statief een echte alleskunner en zorgt ervoor dat dit statief uitermate geschikt is de allround landschapsfotograaf. Samen met het zeer solide NB-40 balhoofd heb ik met dit Leofoto statief dan ook het perfecte statief gevonden om de komende te gebruiken bij mijn foto-avonturen. Dit statief is wat mij betreft dan ook absoluut een aanrader!

Bekijk het Summit LM-324C statief

Boomstam

Fotograferen vanuit een laag standpunt.