
Sander Poppe stelt de H&Y filters op de proef
Sinds een aantal maanden mag ik gebruik maken van de H&Y K-Series filterset. Door de jaren heen heb ik met diverse filter merken gewerkt. Van Cokin, LEE en nu dus ook H&Y.
Ik ga er even vanuit dat iedere fotograaf ondertussen weet waarom er veel fotografen werken met grijsverloopfilters. Zo niet, dit is de korte en eenvoudige uitleg: De sensor van de camera kan niet werken met grote lichtverschillen. Daarom is vaak de lucht overbelicht of de voorgrond te donker. Om dit corrigeren gebruiken landschapsfotografen grijsverloopfilters. Hieronder een aantal voorbeelden:




Uiteraard zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Ja, er zijn dus alternatieven. Maar daar gaat deze blog niet over.
De H&Y filters samengevat in 1 woord: Geweldig!
Deze blog gaat over de filters van H&Y. Korte vraag: Wat vind ik van dit nieuwe systeem? In één woord: Geweldig!
Maar waarom? De kwaliteit van deze H&Y filters is gewoon goed. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld de filters van LEE. De meerwaarde zit hem in het magnetisch gedeelte. De filters zijn namelijk eenvoudig te plaatsen op de houder door middel van magneten. Deze magneten zitten verwerkt in het framewerk wat rondom de filter zit en natuurlijk in de houder. Op deze manier kan je snel werken. Filter pakken, plaatsen en de filters kan je makkelijk omhoog en omlaag schuiven. Daarnaast kan je werken met meerdere magnetische filters op elkaar. Kortom, H&Y heeft een innovatief, slim systeem ontworpen om het fotograferen nog net iets makkelijker en leuker te maken!




Hoe zorg je dat je je filters niet verliest?
Wel is er een aandachtspuntje waar je op moet letten. Als je met je apparatuur gaat lopen en de filters zitten op de houder, dan kun je deze tijdens het lopen verliezen, omdat het risico bestaat dat ze van de magnetische houder af vallen. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen. Op de houder zit een draaiknopje om de filters vast te zetten. Draai je deze aan, dan worden de filters geklemd in de houder en kan je deze niet meer verliezen. Let wel op: als je de filters daarna weer van de houder af wilt halen, moet je de draaiknop even lossen draaien.
allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"
allowfullscreen
title="Sander Poppe stelt de H&Y filters op de proef"
>
Ruimte voor polarisatiefilter
Naast het magnetische gedeelte zit er ook nog een gleuf in de houder. Dit een gleuf voor een polarisatiefilter of 'gewoon' ND-filter. Het mooie van de houder is dat er niet zomaar ‘rest’ licht (strooilicht) tussen het filter en de houder kan vallen, waardoor je mooie foto alsnog verpest wordt.
Zelf heb ik gewerkt met het 10-stops grijsfilter. Een prachtig resultaat en nagenoeg geen zweem, verkleuring of vignettering. Wat dat betreft is het resultaat perfect te vergelijken met LEE, dat over het algemeen genomen toch als beste filtermerk wordt gezien. Wat dat betreft dus complimenten voor H&Y.

When the sea comes; FujiFilm X-T2, Samyang 12mm, F8, 43 sec, ISO100. Filter: H&Y ND Hard Grad 0.6 + H&Y ND1000 filter
Zijn er dan helemaal geen nadelen?
Tja, nadelen is misschien een te groot woord. Er zijn namelijk maar 4 maten adapterringen beschikbaar: 67, 72, 77 en 82 mm. Aangezien ik met een systeemcamera fotografeer in combinatie met Samyang lenzen hebben de lenzen een kleinere diameter. Maar dit kleine nadeel is eenvoudig op te losse door een verloopring van bijvoorbeeld B+W te gebruiken.
Het eindoordeel over de H&Y filters
Kort samengevat ben ik erg gecharmeerd van dit systeem. Het systeem, gebruikersgemak en kwaliteit zijn dik in orde. Tijdens onze vakantie in Schotland heb ik de filters veelvuldig gebruikt en ze zitten nu standaard in mijn tas. De overige merken filters in mijn bezit zijn nu verhuisd naar mijn reserve tas. Dat zeg ik denk al genoeg...

His sign above the earth; FujiFilm X-T2, Samyang 12mm, F8, 0.6 sec, ISO250. Filter: H&Y ND Hard Grad 0.6

When the earth awakens; FujiFilm X-T2, Samyang 12mm, F8, 0,6 sec, ISO100. Filter: H&Y ND Hard Grad 0.6 + H&Y ND Soft Grad 0.6