Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Sensor Swab Digital Surival Kit Review - Complete reinigingsset!

Als je al wat langer met een camera met een verwisselbare lenzen fotografeert, ken je het misschien wel: na een dag fotograferen kom je thuis en bij het bekijken van je foto’s zit er op elke foto een vlekje. In de meeste gevallen heb je dan vervuiling of stof op je lens of op de sensor van je camera. Voor die gevallen heeft SensorSwab de Digital Survival Kit uitgebracht. In de kit vind je alle noodzakelijke schoonmaakmiddelen om je camera, lenzen en sensor schoon te maken en te houden. In deze review vind je informatie over de producten en een korte video met een demonstratie hoe je de sensor van je camera veilig schoon kunt maken.

Wat zit er in de Sensor Swab Digital Survival Kit?

Met een naam als Digital Survival Kit verwacht je een complete set om je camera, lenzen en sensor schoon te kunnen houden. Gelukkig stelt de kit niet teleur. Hij bestaat uit 4 afzonderlijk verpakte sensor swabs, een flesje Eclipse vloeistof, 10 PEC-pads en een pakje E-wipes.

De E-wipes zijn handige geïmpregneerde doekjes die je kunt gebruiken om het glas van je lens schoon te maken. Ook kun je de doekjes gebruiken om de rest van je toestel schoon te maken. Omdat de doekjes al geïmpregneerd zijn, hoef je buiten het pakje doekjes niets mee te nemen, ideaal dus voor op reis. De doekjes werken uiteraard erg goed, ze ontvetten uitstekend en de vloeistof in de doekjes laat geen strepen of waas achter. In een handomdraai heb je het glas van je lens weer streeploos schoon.

De PEC-pads zijn in essentie gelijk aan de E-wipes, alleen zijn deze niet geïmpregneerd. Dat wil zeggen dat je behalve de PEC-pads ook het flesje Eclipse vloeistof bij de hand moet houden om hardnekkig vuil van je lens te verwijderen. Met een paar druppels vloeistof heb je voldoende om vettigheid en vervuiling van je lens te verwijderen. Ga je vliegen? Kies dan voor de niet brandbare Aeroclipse vloeistof (los verkrijgbaar). In de Digital Survial Kit vind je tien PEC-pads. Dat is voldoende om een hele tijd te kunnen poetsen.

Bekijk de Digital Survival Kit (Type 2)

Met Sensor Swab maak je je sensor snel en veilig stofvrij

Uiteraard zijn de PEC-pads en ook de E-wipes niet geschikt om de sensor van je toestel te reinigen. Daarvoor heb je namelijk de sensor swabs. Dat zijn synthetische swabs die in een cleanroom gemaakt en verpakt worden. Het materiaal is zo gemaakt dat het geen pluisjes achterlaat op je sensor en toch uitstekend schoonmaakt. Omdat de swabs afzonderlijk verpakt zijn, weet je dat je altijd een schone, stofvrije swab hebt die geen schade toebrengt aan je sensor.

Welk Sensor Swab product gebruik je om wat te reinigen?

Verschillende soorten kits

De swabs zijn verkrijgbaar in 3 verschillende maten, voor APS-H sensoren (1.3x crop, Type 1), voor APS-C sensoren (1.5x crop, Type 2) en voor fullframe sensoren (Type 3). Doordat de maat van de swab is afgestemd op de maat van de sensor kun je deze in één beweging schoonmaken. In deze review heb ik de swab Type 2 gebruikt voor het schoonmaken van de sensor van mijn Sony NEX5R, met een APS-C sensor. Bij het reinigen van je sensor maak je niet de fotogevoelige cellen zelf schoon, maar een glasplaat die over de cellen ligt om ze te beschermen. Het risico van het zelf schoonmaken van je sensor is daardoor beperkt, maar uiteraard moet je gezond verstand blijven gebruiken bij het schoonmaken van de sensor. Je sensor zit namelijk diep in je camera en kan omringd zijn door andere gevoelige elektronica.

Bekijk alle Digital Survival Kits

Wanneer moet ik mijn sensor schoonmaken?

Hoe weet je nu eigenlijk of het noodzakelijk is om je sensor schoon te maken? Als je sensor erg vervuild is, zul je dat waarschijnlijk vanzelf op je foto’s zien. Kleine spikkeltjes of vlekjes die op elke foto op dezelfde plaats zitten, zijn een teken dat er iets op je lens of sensor zit. Uiteraard is het slim om eerst je lens goed schoon te maken, dat is namelijk makkelijk en snel gedaan. Om te kijken of er een vlek op je sensor zit, kun je een foto van een schoon wit of licht oppervlak maken met een zo ver mogelijk gesloten diafragma (bijvoorbeeld f16 of f22). De vervuiling wordt dan meteen zichtbaar. In het stukje van de onderstaande foto zie je de vlekjes op de sensor van mijn NEX5R duidelijk zitten.

Je ziet de vlekken op de sensor duidelijk zitten, aangegeven met rode cirkels.

Je ziet de vlekken op de sensor duidelijk zitten, hier aangegeven met rode cirkels.

Is het moeilijk om zelf je sensor schoon te maken?

Nee, dat valt wel mee. In onderstaande filmpje laat ik je zien hoe je de sensor van je camera schoon kunt maken. Uiteraard is schoonmaken op eigen risico, maar als je voorzichtig bent, kan er weinig mis gaan. In het filmpje zie je hoe ik een systeemcamera reinig, zonder spiegel. Als je een spiegelreflex camera hebt, zul je eerste de spiegel op moeten klappen, aangezien deze voor je sensor zit. Bij de meeste toestellen vind je daarvoor een optie in het menu of in de drive-mode instelling met de naam M-up of Mirror up. Zorg dat de batterij van de spiegelreflexcamera volledig is opgeladen.

Op de foto hieronder zie je het resultaat van de schoonmaakactie. Bij een normaal vervuilde sensor zul je meestal aan één swab voldoende hebben om je sensor schoon te maken. Bij hardnekkige vervuiling zul je misschien een extra poging moeten doen. Belangrijk daarbij is dat je de swab echt maar één keer mag gebruiken. Stof en vervuiling wordt namelijk in de swab opgenomen, dus als je deze vaker gebruikt, kun je hiermee krassen op je sensor maken. Gebruik dus bij een tweede poging altijd een verse swab!

De sensor voor en na reiniging; de vlekken zijn allemaal verdwenen!

De sensor voor en na reiniging; de vlekken zijn allemaal verdwenen!

Conclusie: Gerust op pad met de Sensor Swab Digital Survival Kit

Met een Sensor Swab Digital Survival Kit in je fototas kun je met een gerust hart op stap. Je hebt dan alle essentiële hulpmiddelen bij je om je lenzen en de sensor van je camera in topconditie te houden. Dat scheelt een hoop werk met de optie ‘vlekken verwijderen’ in Photoshop. Het reinigen van je sensor kun je natuurlijk overlaten aan een professional, maar zelf reinigen is echt niet zo moeilijk of risicovol als je misschien denkt. Met een beetje gezond verstand kun je dat veilig zelf en dat scheelt geld en tijd omdat je niet naar een servicepunt hoeft te gaan. De Sensor Swab Digital Survival Kit is daarmee een ‘must have’ voor iedere fotograaf.

Bekijk alle Digital Survival Kits

Over Rick Roeven

Gastblogger Rick Roeven is al 15 jaar fervent amateurfotograaf en een gadget-lover. Hij schrijft op onze blog over camera’s, lenzen en accessoires. Kenmerkend voor zijn schrijfstijl is zijn dagelijkse ervaring met de apparatuur. Op ricksreviews.org kun je zijn blogposts ook in het Engels lezen.

Geef een reactie