Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Sensor Swab Digital Survival Kit Review - Sensorreiniging in het veld

Op reizen en vakanties neem ik altijd enkele extra hulpmiddelen mee: accu’s en geheugenkaartjes uiteraard, ND-filters en een polarisatiefilter, maar ook bijvoorbeeld een dubbele waterpas. Omdat ik graag bij vroeg en laat licht fotografeer, gaat er een statief mee dat in twee delen nèt in de koffer past. Maar na een reis in oktober naar IJsland gaan er ook een douchemuts of Rain Sleeve mee (over de camera bij regen), een schoonmaakborsteltje, een blaaskwastje om stofjes van de sensor te kunnen blazen, enkele vegertjes en sensor-clean vloeistof. Handig als al dat losse spul in één tasje past, natuurlijk.

De Sensor Swab Digital Survival Kit: Sensorreiniging in één tasje

Dat tasje ís er. De Digital Survival Kit is een vochtafstotend tasje van 13 x 16 x 3 cm dat aan een band of riem kan worden bevestigd. Er zitten een klein flesje Eclipse sensorreinigingsvloeistof in, 4 ‘Sensor Swab Ultra Swabs': verpakte vegertjes om de sensor mee schoon te kunnen vegen, e-Wipe doekjes om lenzen te reinigen (geen sensoren!) en 10 droogdoekjes (PEC Pads) van 10 x 10 cm om de vloeistof mee af te vegen. De E-Wipe vloeistof kan overigens ook gebruikt worden voor het reinigen van scanners, telefoonschermen en -oppervlakken, cd's en dvd's, kopieermachines en dergelijke. In een ritsje voorin het tasje is nog genoeg ruimte voor een extra accu en/of enkele geheugenkaartjes.

Bekijk de Digital Survival Kit (type 3)

Sensorreiniging in het veld in IJsland

De DSK kwam goed van pas op een reis naar IJsland in mei 2016. Daar streden vier winnaars om het kampioenschap van de Focus/Canon Grand Prix 2016 en ik was mee als fotografisch begeleider. Dat houdt in technische hulp bieden, assisteren indien nodig, helpen met de route en dergelijke. Ik had allerlei filters, kaartjes en dergelijke mee en ook de Sensor Swab Digital Survial Kit type 3. Deze set bevat onder andere vier 24 mm full-frame swipes. Ze kwamen goed van pas want van twee deelnemers bleken de (full-frame) sensoren stofjes te bevatten. Deze zie je vooral bij egale vlakken en als je met een groothoeklens bij kleine diafragma’s (20 mm objectief en F22 bijvoorbeeld) fotografeert. Ik heb de sensoren ‘in het veld’ , dat wil zeggen op een schone, heldere ochtend buiten gereinigd. De foto’s hierbij zijn van Els Vanopstal, een van de 4 deelnemers.

Stappenplan: Zo reinig je je camera sensor met Sensor Swab

Stap 1. Zet je camera in de reinigingsmodus

Stap 1.

In de reinigingsmodus wordt de sensor eerst zoveel mogelijk droog gereinigd, dat wil zeggen met een blaaskwastje. De blaaskwast heeft een stoffilter zodat je geen nieuwe stofjes in de camera en op de sensor blaast.

We beoordelen een opname, waarop nog enkele stofjes te zien zijn.

Stap 2.

We beoordelen een opname, waarop nog enkele stofjes te zien zijn.

Met een groothoekzoom wordt bij F22 een opname van de lucht gemaakt.

Stap 3.

Met een groothoekzoom wordt bij F22 een opname van de lucht gemaakt.

We beoordelen het beeld secuur met 100% vergroting. Er zijn nog enkele stofjes te zien. Weer éérst blazen!

Stap 4.

We beoordelen het beeld secuur met 100% vergroting. Er zijn nog enkele stofjes te zien. Weer éérst blazen!

Dat blijkt echter niet afdoende. Enkele hardnekkige vuiltjes moeten worden weggeveegd. Dat doen we eerst met een droog vegertje. Dat is geseald verpakt, dus echt schoon.

Stap 5.

Dat blijkt echter niet afdoende. Enkele hardnekkige vuiltjes moeten worden weggeveegd. Dat doen we eerst met een droog vegertje. Dat is geseald verpakt, dus echt schoon.

Er is nog een enkel vuiltje, dat aan de sensor zit vastgeplakt. Dat kunnen bijvoorbeeld pollen zijn, of een minuscuul insectje! Er moeten twee druppels Eclipse vloeistof op een schone Swab.

Stap 6.

Er is nog een enkel vuiltje, dat aan de sensor zit vastgeplakt. Dat kunnen bijvoorbeeld pollen zijn, of een minuscuul insectje! Er moeten twee druppels Eclipse vloeistof op een schone Sensor Swab.

De werkwijze is: veeg in één streek heen, over de hele sensorbreedte.

Stap 7.

De werkwijze is: veeg in één streek heen, over de hele sensorbreedte. De 24 mm brede veger gaat in zijn geheel over het 36 mm lange vlakje dus. Draai het vegertje dan om; de droge kant naar de sensor. Veeg wéér heen, dus niet heen en terug, anders neem je mogelijke stofjes mee terug.

Er zitten nu twee stofjes op, bijna niet te zien. We zien hier een sterk detail (links). Die blazen we weg en dan is de sensor schoon (rechts).

Stap 8.

Er zitten nu twee stofjes op, bijna niet te zien. We zien hier een sterk detail (links). Die blazen we weg en dan is de sensor schoon (rechts).

Waarop moet je te letten bij het reinigen van je camera sensor?

  • Bij testopnames helpt het de stofjes op te sporen als je een jpeg maakt met de sterkste contrast- en scherpteverhoging in de camera. Scrol door de sterk vergrote opname en ‘lees’ waar nog stofjes zitten.
  • Na het reinigen moet je meteen de camera uit zetten: De sluiter gaat dan weer voor de sensor en de spiegel keert terug. Dat is uiteraard niet het geval bij de spiegelloze systeemcamera’s.
  • Maak je sensor schoon in een vocht- en stofarme ruimte. De schone, heldere en windstille ochtend buiten is ook prima.
  • Kijk bij het lenzen wisselen of er geen stof en vuil op de bajonet en de achterlens zit. Bij zoomlenzen blaas je gemakkelijk stof op de sensor door – lichte – luchtverplaatsing.
  • Laat de camera nooit open liggen.
  • De Sensor Swab Eclipse vloeistof afvegen met lichte druk volstaat. Bij hard duwen kan je het zeer dunne glaasje op de sensor breken, of de sensorplaats ontregelen.
  • De Sensor Swabs (Ultra Swabs) kan je los kopen. Let op de juiste breedte (1, 2 of 3 voor respectievelijk Fourthirds, APS-C en Full-frame sensoren) en neem voor elke handeling een schoon exemplaar.

Bekijk alle Sensor Swab Digital Survival Kits

Over Mich Buschman

Mich Buschman is professioneel fotograaf en geeft lessen in o.a. portretfotografie. Met zijn ruim 30 jaar fotografie ervaring is hij een echte kenner van de fotobranche. Via onze blog vertelt hij over de (technische) werking van onze producten. Kijk voor meer informatie over Mich op www.michbuschman.nl.

Geef een reactie