Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

De sling strap: eindelijk een snelle en comfortabele camerariem

Als je een camera koopt levert de fabrikant er vrijwel altijd een eenvoudige nekstrap bij. Deze straps zijn vaak niet erg mooi, en meestal alleen geschikt om je camera om je nek te hangen. Voor kort gebruik is dat misschien prima, maar als je je toestel langer bij je wilt dragen is dat geen comfortabele optie. Omdat het gewicht alleen aan je nek hangt wordt het snel onprettig en omdat de meeste nekstraps vrij kort zijn hang het toestel je continue in de weg.


Rick Roeven

Over Rick Roeven

Rick Roeven is al 15 jaar fervent amateurfotograaf en een gadget liefhebber. Hij schrijft op onze blog over camera’s, lenzen en accessoires. Op ricksreviews.org kun je zijn blogposts ook in het Engels lezen.


De oplossing

Gelukkig zijn er alternatieven. Degreef & Partner heeft me 4 verschillende alternatieven voor de standaard nekstrap gestuurd om uit te proberen. Het zijn allemaal slingstraps, die gebruik kunnen worden om het toestel om je nek te hangen (net als de originele strap), maar die ook lang genoeg zijn om het toestel gekruist over je schouder te hangen. Hierdoor kun je het gewicht beter verdelen en hangt het toestel je minder in de weg. Een comfortabel alternatief voor de standaard bijgeleverde nekstrap.

Ik heb de volgende straps ontvangen:

Carry Speed - Optech - Joby - Slingstraps

Een Sling Strap komt in verschillende verschijningen van OP/Tech, Joby en Carry Speed.

De OP/Tech Utility Sling Strap

De Op/Tech is de goedkoopste van de sling straps die ik ontvangen heb. Met een adviesprijs van een kleine 40 euro is dit een goed betaalbaar alternatief voor de originele strap van je camera. De straps heeft een schouderband gemaakt van het materiaal waar OP/Tech bekend mee is geworden: neopreen. Neopreen is hetzelfde materiaal waar duikpakken van gemaakt worden. Het is zacht, rekbaar en duurzaam. Door de eigenschappen van het neopreen rekt de schouderband makkelijk mee, en helpt deze schokken op te vangen. De randen van het materiaal zijn versterkt met een zigzag stiksel, dat makkelijk mee-rekt met het neopreen maar voorkomt dat het kan scheuren. De binnenkant van de schouderband is voorzien van een antislip coating, dat voorkomt dat de strap van je schouder schuift.

De OP/Tech strap is erg licht van gewicht. Dat komt enerzijds omdat neopreen van zichzelf erg licht is. Daarnaast zijn ook alle koppelingen gemaakt van (duurzaam) kunststof. Ook is de strap makkelijk klein op te vouwen om hem mee te nemen.

Je vindt twee koppelingen aan de sling strap die je kunt gebruiken om deze aan je camera te bevestigen. Deze hebben beiden een snelkoppeling en worden vastgemaakt aan de originele bevestigingspunten van je camera door middel van een lus. OP/Tech geeft zelf aan dat je bij de meeste camera’s slechts een van beide koppelingen hoeft te gebruiken, alleen als je een bijzonder zwaar toestel hebt kun je eventueel de tweede gebruiken om het gewicht te verdelen (bijvoorbeeld bij Pro-camera’s zoals de Nikon D5).

Doordat je de koppelingen verbindt met het originele bevestigingspunt van het toestel blijft je statiefaansluiting gewoon vrij. Hierdoor hoef je de koppelingen niet van je toestel te halen als je een statief wilt gebruiken. Om de strap snel van je toestel te halen kun je gebruik maken van de snelkoppeling. Op de band vind je nog een schuifblokkering om te voorkomen dat je toestel te ver naar voren gaat hangen.

De OP/Tech sling straps blinkt uit in eenvoud. Door het eenvoudige ontwerp zonder poespas is de strap licht en door de gebruikte materialen toch erg comfortabel. De lengte is prima instelbaar en de koppelingen schuiven makkelijk over de band, waardoor je het toestel makkelijk naar je oog kunt halen vanuit de hangende positie.

Carry Speed - Optech - Joby - Slingstraps

Een zekere sluiting is voor een sling strap een absolute vereiste. Dit is bij de riemen van OP/Tech, Joby en Carry Speed dik in orde.

Joby UltraFit Sling Strap

Het merk Joby ken je waarschijnlijk wel van de ietwat gekke maar wel super slimme Gorillapod ministatieven. Het is dus ook wel voor de hand liggend dat Joby geen dertien in een dozijn camera strap heeft gemaakt.  De adviesprijs van de Joby Ultra Fit Sling Strap ligt met 40 euro in de buurt van die van OP/Tech. Het eigenwijze karakter van Joby valt al meteen bij de aankoop op. Deze strap is namelijk zowel in een heren als dames uitvoering verkrijgbaar. En het onderscheid heeft niets met een kleurtje te maken, maar met de pasvorm. De dames versie is namelijk iets anders gevormd om de vrouwelijke vormen beter te volgen.  Dat verklaart ook deels de UltraFit naam.

Deze strap zit namelijk anders dan andere straps en volgt de vormen van je lichaam vrij nauw. Daardoor vergt het enige gewenning, omdat je vooral in het begin het gevoel hebt dat de strap te kort is. Als je de strap namelijk aangetrokken hebt hangt je toestel niet zoals bij de andere straps in deze review op je heup, maar moet je het toestel wat hoger op je rug dragen. Daardoor zit het toestel je echter vrijwel niet in de weg en blijft het erg stabiel hangen, ook als je actief bezig bent.

Ook de sling strap van Joby is erg licht. Ook Joby gebruikt uitsluitend duurzame kunststof onderdelen. De schouderband is gemaakt van en dun, geweven synthetisch materiaal, dat aan de bovenkant een leuk patroontje heeft. Aan de achterkant van de band vind je de schuifsluiting om de lengte van de band aan te passen. Vooraan vind je het montageplaatje waarmee je de strap aan je toestel monteert. Deze zit vast aan een ingenieus ontworpen dubbele lus die vanaf de schouderband naar het montageplaatje loopt, en dan weer terug naar de schouderband om vervolgens via het montageplaatje richting de achterkant van de schouderband te lopen. Dat lijkt complex, en zo ziet het er ook uit. De werking hiervan is echter super simpel. Door de dubbele lussen wordt de strap namelijk erg kort als je het toestel in de ‘transport stand’ naar je rug verplaatst. Zodra  je een foto wilt maken schuift de band echter erg makkelijk door de lussen heen waardoor je de camera in één soepele beweging naar je oog kunt halen.

Het montageblokje wordt aan de camera gemonteerd met een schroef die je vastmaakt aan de statiefaansluiting van je toestel. Voor je het toestel met een statief kunt gebruiken moet je de strap dus altijd verwijderen. De schroef waarmee je de strap vast maakt aan je toestel heeft een inklapbaar vleugeltje waardoor je deze makkelijk zonder gereedschap kunt aandraaien. Er zit ook nog een sleuf in waardoor je de schroef nog extra vast kunt draaien met een 20 cent muntje. Het montageplaatje bevat ook nog een klem waarmee je deze kunt blokkeren in de transport stand voor extra stabiliteit.

Carry Speed - Optech - Joby - Slingstraps

Een overzicht van de verschillende bevestigingen aan de camera.

Carry Speed DS-2 Prime en FS-Slim sling strap

De twee riemen van Carry Speed zijn de duurste uit deze review. De DS-2 Prime heeft een adviesprijs van 50 euro en de FS-Slim va 79 euro. Het verschil met de twee andere sling straps is echter ook meteen duidelijk als je ze aanpakt. In plaats van de kunststoffen onderdelen zijn de belangrijkste onderdelen van de Carry Speed straps van metaal.  De DS-2 prime is ontworpen voor compacte DSLR’s en systeemcamera’s, de FS-Slim is geschikt voor grotere toestellen met middelgrote lenzen, voor professionele toestellen of het gebruik van zware teleobjectieven heeft Carry Speed grotere banden in het assortiment.

De schouderbanden van beide sling straps zijn gemaakt van neopreen, hetzelfde materiaal als waar de schouderband van de Op/Tech strap van gemaakt is. De schouderband van de goedkopere DS-2 prime is wat smaller en niet doorgestikt aan de randen. Om te voorkomen dat de band bij zware belasting kan scheuren is er een beveiligingsband overheen gemonteerd. Deze voorkomt dat het neopreen te ver mee rekt. De beveiligingsband is voorzien van een rubber Carry Speed logo. Ook hier werkt het neopreen als een schokbreker om klappen op te vangen door mee te veren bij beweging.

De schouderband van de duurdere FS-Slim MK III is wat breder, en heeft een doorgestikte rand. Beide straps hebben snelkoppelingen waarmee je de schouderband los kunt koppelen van de rest van de sling strap. Deze snelkoppelingen hebben een dubbele sluiting waardoor je twee handen nodig hebt om ze los te koppelen. Daardoor hoeft je je geen zorgen te maken dat ongure types de band makkelijk los kunnen maken om je toestel te stelen. Beide banden hebben daarnaast nog een mogelijkheid om de lengte aan te passen.

Het belangrijkste onderdeel van beide straps is de zware, metalen snelkoppeling waarmee je je toestel snel aan de strap kunt bevestigen. Deze koppeling is gemaakt van glimmend metaal en koppelt aan een universeel balhoofd dat aan je toestel blijft zitten. De koppeling werkt met een geveerde kop, die je naar boven trekt en ondertussen moet draaien om hem te openen en omgekeerd om hem weer te sluiten. Het openen en sluiten vergt enige oefening voor je dat truckje soepel met één hand kunt uitvoeren. Gelukkig went het snel. Het mooie van de Carry Speed straps is dat deze koppelingen universeel zijn, je kunt dus gerust verschillende typen van Carry Speed met elkaar combineren. Omdat de koppeling gebaseerd is op een balhoofd heeft je toestel veel bewegingsvrijheid en kan het om zijn eigen as draaien. Daardoor is het makkelijk om je toestel in een comfortabele positie draaien. De koppeling schuift makkelijk over de band van de strap waardoor deze soepel werkt.

Nadat je het toestel aan de strap gehangen hebt kun je de strap met één hand aantrekken met de grote metalen klem. De DS-2 heeft een kunststoffen lus waar je je vinger in kunt haken. Hierdoor pas je de strap makkelijk aan. De FS-Slim heeft een metalen 'FlipLock' gesp, die je gemakkelijk losklikt en aantrekt om de lengte aan te passen. Als je de strap kort getrokken hebt hangt je toestel comfortabel  en stabiel op je heup. Als je een foto wilt maken trek je het toestel makkelijk in één beweging richting je oog. Daardoor hoef je nooit een fotomoment te missen.

Buiten de verschillen in de breedte en de afwerking van de schouderbanden van de twee Carry Speed straps zit er ook een groot verschil in het onderdeel waarmee je de strap aan je camera monteert. De DS-2 Prime heeft een bescheiden balhoofd met schroefdraad die je rechtstreeks in de statiefkoppeling van je toestel schroeft. Deze is voorzien van een kleine rubberen ring om je toestel te beschermen tegen krassen en beschadigingen en heeft een gat waar je een pen of ander dun voorwerp in kunt steken om de schroef extra vast aan te draaien. Deze koppeling is compact, en daarmee zeer geschikt voor kleinere toestellen.

De FS-Slim heeft een grotere montageplaat die voorzien is van rubber om je toestel te beschermen. Deze schroef je vast in de statiefkoppeling van je toestel met de bijgeleverde inbussleutel. Als je die niet bij de hand hebt kun je ook een 20 cent munt gebruiken om de schroef aan te draaien. De montageplaat zelf beschikt over een aantal standaard statiefkoppelingen, waardoor je deze niet van het toestel hoeft te halen als je deze op een statief wilt zetten. Ook heeft de plaat een Arca Swiss-style montageprofiel, dat je kunt gebruiken in combinatie met een statief met snelkoppeling. Het balhoofd zit op deze montageplaat aan de voorkant van je toestel, links naast je lens. Het balhoofd kan 90 graden draaien. Daardoor koppelt deze makkelijk aan de strap en past deze zich makkelijk aan de situatie.

In eerste instantie dacht ik dat de FS-Slim montageplaat te groot zou zijn in combinatie met mijn Sony A7, en heb ik eerst de goedkopere DS-2 prime gebruikt. Mijn A7 in combinatie met de kitlens is echter vrij groot voor een systeemcamera. Daardoor bleef het toestel met de kleinere montage methode van de DS-2 prime minder stabiel hangen tijdens het lopen. Dus uiteindelijk werkt de grotere montageplaat van de FS-Slim MK III beter in combinatie met mijn toestel. Heb je echter een kleinere systeemcamera zoals de Sony A6000 met een kleine kitlens dan zal de DS-2 Prime beter werken.

Snelle camerariemen in het gebruik

Ik heb alle straps uitvoerig kunnen testen in combinatie met mijn Sony A7. Elke van deze straps biedt veel meer comfort en flexibiliteit dan de bijgeleverd nekstrap van Sony. De OP/Tech strap valt op door zijn eenvoudige ontwerp en lichte gewicht. Deze strap biedt een comfortabel, betaalbaar en no-nonsense  alternatief voor de standaard nekstrap.

De Joby Strap vergt wat extra gewenning. Door het ontwerp hangt je camera namelijk wat hoger op je rug in tegenstelling tot de andere straps waarbij het toestel op je heup hangt. Daardoor hangt het toestel wel erg stabiel, waardoor deze strap uitermate geschikt is voor actief gebruik.

Onbewust merkte ik echter dat ik de Carry Speed straps het meest gebruikt heb. Deze vind ik het meest comfortabel bij de wijze waarop ik mijn toestel gebruik. Door het gebruik van duurzame materialen en echte metalen koppelingen hebben deze straps een premium uitstraling die goed past bij een luxe toestel. Voor het gebruik met een compacte systeemcamera zou ik de DS-2 Prime aanraden. Indien je je toestel gebruikt in combinatie meteen grotere lens is de FS-Slim Mark III een beter passende oplossing. Door de grotere montageplaat verdeelt deze het gewicht van het toestel en de lens beter waardoor je camera stabieler op je heup blijft hangen.

Geef een reactie