Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Smartphonefotografie. Klik maar raak, of toch meer?

De smartphone: Het krijgt steeds betere functionaliteiten. Ik wilde schrijven 'meer functionaliteiten', maar dat klopt niet naar mijn idee. In 2010 werd bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S uitgebracht. Toen een geweldige smartphone, maar als je hem nu in handen hebt, zul je je moeten bedwingen het ding niet tegen de muur te gooien vanwege de snelheid (of eigenlijk, de traagheid). Kon die telefoon minder dan nu? Ja, maar niet heel veel minder.

De ontwikkeling van de smartphone in 6 jaar tijd

De smartphone is in 6 jaar tijd zo ontwikkeld dat heel veel functies nu zo goed werken dat ze echt andere apparaten kunnen vervangen. Zo gebruik ik de smartphone bijvoorbeeld als mp3- en mp4-speler, navigatiesysteem en natuurlijk als camera. Ik heb niet meer voor alles een apart apparaat, maar een alles-in-één apparaat. Zo heb ik altijd een (opgeladen) camera bij me om op leuke momenten kiekjes te maken. Ik mis de compact camera niet meer, op het optisch zoomen na. Dit komt door de ontwikkeling in de afgelopen jaren. Het is bijvoorbeeld grappig om te kijken naar de aankondiging van de eerste Galaxy S. Enkel het aantal megapixels (5) wordt benoemd. De gebrekkige cameraspecificaties bleven zo tot de S4. Toen werd de camera steeds meer van een kwaliteit die benoemd, en vooral bekeken, mocht worden waardoor bijvoorbeeld ook de lichtsterkte van de lens het vermelden waard werd. Voor de Samsung Galaxy S6 en S7 werd dit nog uitgebreider, omdat die camera’s eigenlijk net zo goed zijn als compactcamera’s en je er geweldige foto’s mee kan maken die zo de fotoboeken in kunnen.

Accessoires voor smartphonefotografie

Fabrikanten zien deze verandering ook, waardoor er nieuwe accessoires komen voor telefoons om het fotograferen met de smartphone makkelijker en beter te maken. Zo heeft Joby een aantal smartphonestatieven uitgebracht. Ook in donkere situaties is er een leuk accessoire, de Lume Cube. Als je naar beide kijkt, zie je dat compactheid erg belangrijk is. Zo heeft Joby een ministatief, de GripTight Micro Stand, dat erg makkelijk in je broekzak past en de Lume Cube is een kubus van vier cm lang, breed en hoog. Zo kun je deze accessoires altijd bij je hebben om net een beetje betere foto’s te maken en er wat extra’s aan toe te voegen. Net iets meer dan het 'maar raak klikken'. Zo haal je alles uit je smartphonecamera!
Ik ga je laten zien hoe je alles uit je smartphonecamera kan halen. Met voorbeelden en tips zal je zien dat naast het ‘klik maar raak’, wat de meeste mensen doen, er veel meer mogelijk is dan je zal denken, met behulp van de juiste smartphone accessoires.

Leuk, die smartphone accessoires, maar wat kan je ermee?

Een statief voor je smartphone, heb je dat wel nodig? En wat doet een beetje extra licht met je foto’s? Dat zijn logische vragen als je naar Joby-statieven en de Lume Cube kijkt. Maar ze hebben wel degelijk een functie voor smartphonefotografie!

Joby GripTight Micro Statief

De huidige smartphonecamera’s hebben een ingebouwde stabilizer, maar doordat je op het scherm moet drukken of op een knopje, beweeg je de smartphone vrij snel. De stabilizer kan dit opvangen, maar voorkomen is altijd beter natuurlijk! Dan biedt een statief uitkomst. Joby heeft statieven en grips in allerlei soorten en maten. Van klein, laag en opvouwbaar tot wat groter, en soms zelfs met meegeleverde bluetooth afstandsbediening, zodat je ook op het statief je smartphone niet hoeft aan te raken! Wat je ook kan gebruiken, als je deze bluetooth afstandsbediening niet hebt, is de ingebouwde timer van je smartphone. Op die manier weet je zeker dat er geen trillingen ontstaan, zodat je foto niet onscherp wordt. Op onderstaande foto is het kleinste model van Joby te zien. Een groot voordeel van dit model is dat het heel weinig ruimte inneemt en zo in je broekzak past. Hierdoor is er altijd een plekje te vinden voor dit statief zodat je het altijd bij je hebt en in elke situatie je telefoon stabiel neer kunt zetten. Wel moet je er rekening mee houden dat het statief niet heel hoog is. Maar het werkt prima als je het statief op een tafel of kastje zet, of iets vanaf de grond (kikker-perspectief) wil fotograferen. Wil je hoger, dan kun je natuurlijk zoeken naar een plek om het statief op te zetten, door gebruik te maken van een doosje of er een stapel boeken onder te leggen. Zeker binnenshuis kun je makkelijk de hoogte in met een doosje of een stapel boeken, zoals hieronder te zien is. Dit is natuurlijk niet de netste manier. Een voor de hand liggende manier is om een groter statief van Joby te kopen, maar wat je ook kan doen is de smartphonehouder (GripTight) van het statief af te draaien en op elk andere (mini)statief te gebruiken met de standaard 1/4 statiefaansluiting.

De Joby GripTight Micro Stand van alle kanten bekeken.

De Joby GripTight Micro Stand van alle kanten bekeken.

Lume Cube: Compacte flitser en videolamp voor alle smartphones

De Lume Cube is ontwikkeld voor alle fotografen. Het is een multifunctionele lichtbron die universeel werkt met bijvoorbeeld elke smartphone, compactcamera, dslr, actiecamera en drone. Er komt een grote hoeveelheid licht uit (maximaal 1500 lumen). Via bluetooth is de Lume Cube aan te sluiten op je smartphone, zodat hij naast continulicht ook als een flitser werkt. Dit werkt via een speciale smartphonefotografie app, die prima werkt maar niet zo uitgebreid is als de standaard camera-app die al op de smartphone aanwezig is. Het enige nadeel is dat als je de app niet gebruikt, je de Lume Cube niet kan synchroniseren met je smartphone, en dus niet kan flitsen als je afdrukt. De Lume Cube heeft een lichtsensor, waardoor die met elke andere flitser mee kan flitsen, maar mijn ervaring is dat dit niet goed samenwerkt met de flitser van de smartphone. Simpelweg omdat de flitser in je smartphone niet sterk genoeg is, waardoor je de Lume Cube niet kan triggeren. Als continulicht is de Lume Cube LED-kubus wel erg fijn om bij te lichten, vooral op voorwerpen. Bij mensen die model staan kan dat natuurlijk ook, maar een felle lamp op je model is niet altijd ideaal. De Lume Cube is dan ook in 10 stappen instelbaar, zodat je kan kiezen hoe fel je licht moet zijn. De kleurtemperatuur is 6000K. De kubus is waterdicht tot maar liefst 30 meter, is schokbestendig en erg robuust. De Lume Cube heeft ook een statiefaansluiting, waardoor die op elk statief is te plaatsen. Door de compactheid is er altijd wel een plekje in je tas of zak voor deze LED-kubus. Op deze manier kun je altijd bijlichten als je een foto wil maken.

De Lume Cube in beeld, van alle kanten.

De Lume Cube in beeld, van alle kanten.

Wanneer gebruik je de Lume Cube of Joby GripTight in de praktijk?

Natuurlijk zijn bovenstaande specificaties online overal te vinden. Ook zijn er genoeg mogelijke redenen om een smartphonestatief en/of Lume Cube aan te schaffen, maar hoe zit dat nu in de praktijk?

Het fotograferen van objecten met je smartphone

Onderstaand vind je een foto die ik heb genomen met behulp van de Lume Cube. Naast het eindresultaat zie je ook de foto’s van hoe ik mijn smartphone en de Lume Cube heb opgesteld.

Lume Cube op volle sterkte (continulicht, stand 10/10), scherpstelling op het midden van het blad. Automatische belichting zonder ondersteuning van de ingebouwde flitser.

Lume Cube op volle sterkte (continulicht, stand 10/10), scherpstelling op het midden van het blad. Automatische belichting zonder ondersteuning van de ingebouwde flitser.

De opstelling van mijn smartphone met Lume Cube.

De opstelling van mijn smartphone met Lume Cube.

Op de volgende foto’s is duidelijk te zien wat de Lume Cube nu precies kan doen voor een foto. De smartphone is beide keren gefocust op de vlam, heeft zelf de belichting bepaald en gebruikt zijn ingebouwde flitser niet. In de opstelling is te zien hoe de foto met Lume Cube is gemaakt. De ene foto is gemaakt zonder Lume Cube. De vlam is mooi te zien, maar de rest van de foto heeft te weinig details en is erg donker. Op de andere foto is gebruik gemaakt van de Lume Cube smartphone flitser op halve sterkte. Zo blijft er een donkere sfeer in de foto en zijn de gewenst onderdelen toch goed belicht.

Smartphonefotografie: Kaars zonder Lume Cube
Smartphonefotografie: Kaars met Lume Cube
De opstelling van de foto met de kaars. De Lume Cube belicht vanaf boven. De Joby Griptight Micro Stand is ook op deze manier te gebruiken voor staande foto's.

De opstelling van de foto met de kaars. De Lume Cube belicht vanaf boven. De Joby Griptight Micro Stand is ook op deze manier te gebruiken voor staande foto's.

Hoe gebruik je de Lume Cube bij portretfotografie met je smartphone?

Een nieuwe profielfoto of een selfie, daarvoor wordt de smartphonecamera bij uitstek gebruikt. Gezien de flitser van de smartphone niet om over naar huis te schrijven is, is ook in donkere situaties, of situaties waarin er nét niet genoeg daglicht is, de Lume Cube een toevoeging bij het maken van portretfoto’s. Hieronder is te zien wat voor resultaten je krijgt met en zonder de Lume Cube in het ochtendlicht. In de ene foto is geen Lume Cube gebruikt. De achtergrond is licht gemaakt door de telefoon en er zijn schaduwen in het gezicht te zien. Hierdoor springt het model niet nadrukkelijk uit de omgeving. In de andere foto is een Lume Cube gebruikt op 40% van het vermogen (stand 4/10). Scherpstelling is op het hoofd en de flitser van de telefoon wordt niet gebruikt. Door de belichting springt het hoofd van het model uit de foto.

Bijna dezelfde foto als foto 10, alles hetzelfde maar nu zonder Lume Cube. De achtergrond is lichter gemaakt door de telefoon en er zijn schaduwen in het gezicht te zien. Hierdoor springt het model niet nadrukkelijk uit de omgeving.
Close-up met belichting van de Lume Cube (continulicht, stand 4/10), scherpstelling op het hoofd en automatische belichting, zonder de telefoonflitser. Door de belichting springt het hoofd uit de foto.
De opstelling voor smartphonefotografie met model. De telefoon en de Lume Cube houd ik beide in de hand.

De opstelling voor smartphonefotografie met model. De telefoon en de Lume Cube houd ik beide in de hand.

Conclusie: Vaarwel compactcamera, hallo smartphone camera!

Zoals ik in het begin al aangaf, is voor mij de compactcamera vervangen door de smartphone. Ik mis het optisch zoomen wel, maar door dichterbij te gaan met je camera of achteraf een beetje digitaal te zoomen is dit voor mij geen probleem. Natuurlijk kun je de smartphone, net als de compactcamera, gebruiken om 'raak te klikken'. Maar ook met de smartphone kun je, als je er wat meer tijd aan besteedt, geweldige foto’s maken. Accessoires zoals de Lume Cube en een (Joby) GripTight statief helpen je om alles uit smartphonefotografie te halen en fantastische foto’s te maken.

De spiegelreflexcamera is (nog) niet vervangbaar door de smartphone, en ik vraag me af of dit ooit wel zo zal zijn. Hoewel er veel mogelijk is, denk ik dat er ergens een grens is. Niet alleen aan techniek, maar ook aan wenselijkheid. Het mooie aan een spiegelreflexcamera is namelijk dat alles is gefocust op fotografie. Je kunt zelf bijvoorbeeld de gewenste lens kiezen bij de situatie en dit ook aanpassen op je budget. De spiegelreflexcamera blijft wel een apparaat dat veel ruimte inneemt, dus heb je die niet bij je, dan volstaat de smartphone om toch een goede foto te maken.
Ik verwacht dat 2017 het jaar zal zijn waarin smartphonefotografie een grote vlucht neemt. Niet alleen onder de huidige toestellen, maar ook onder de nog niet aangekondigde toestellen. Als je het mij vraagt is de compactcamera dus vervangbaar door een goede smartphone.

Over Joost van Proosdij

Joost is een amateurfotograaf. Hij fotografeert graag met zijn DSLR, maar heeft deze niet altijd bij zich. Voor hem biedt smartphonefotografie dan uitkomst. Hij is gadgetliefhebber en altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van tech & gadgets, smartphones en accessoires.

Geef een reactie