Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

De beste accessoires voor de Sony Vlog camera ZV-1

De Sony Vlog camera ZV-1 is een compacte en krachtige camera speciaal voor vloggers en content creators. De Sony ZV-1 is uitgerust met vele handige functies zoals de Product Showcase Setting en het Bokeh-effect. Dit zal veel vloggers goed van pas komen. Hij is er vooral op gericht om de vlogger bezig te laten zijn met het opnemen van content en niet met het instellen van de camera. Met enkele vlog accessoires kun je die workflow nog verder verbeteren en de opnames perfectioneren.

Een vlog rig gaat je daar zeker bij helpen

Een vlog rig is een handzaam statiefje waar je de extra accessoires op bevestigd die nodig zijn om het beeld tijdens de opnames te perfectioneren. Er zijn veel verschillende accessoires die naast je Sony ZV-1 je op een vlog rig kunt monteren. Er zijn twee onderwerpen die het belangrijkste zijn om je op te richten: de belichting en het geluid. Want niemand wilt naar een vaag en donker silhouet kijken of luisteren naar krakend geluid.

Dus laten we een vlog rig samenstellen!

1. Welk vlog statief moet ik kiezen als basis?

Waar moet een vlog statief eigenlijk aan voldoen? Ten eerste moet hij prettig vast te houden zijn en niet te zwaar zijn. Je moet het statief immers voor een lange tijd omhoog houden. Daarnaast moet het statief gemakkelijk neergezet kunnen worden. Ook is fijn als je het vlog statief kunt uitbreiden met extra accessoires. De Sony ZV-1 heeft een ¼-inch schroefgat om hem op een vlog statief te monteren.

Verschillen tussen de GorillaPod 1K kit en de 3K kit

De GorillaPod 1K Kit is lichter van gewicht maar heeft geen balhoofd met snelkoppelingsplaatje.

GorillaPod 3K Kit met Rig Upgrade

Een logische keuze als vlog statief is de Joby GorillaPod 3K kit (3 kilo draagvermogen). Dit statief is uit te breiden met de Joby Rig Upgrade. Dit zijn twee rig armen waar je extra vlog accessoires op plaatst, zoals de verlichting, een externe microfoon of bijvoorbeeld een action cam en smartphone. Bij de 3K kit zit ook een balhoofd met snelkoppelingsplaatje, dat is prettig als je de Sony ZV-1 even snel van het statief wilt halen. Daarnaast zit op het balhoofd een waterpasje om te zien of je camera recht staat als je hem neer zet. Het waterpasje ziet er misschien wat fragiel uit, maar maak je daar geen zorgen om. Bij normaal gebruik gaat hij niet snel kapot!

Meer lezen over de Rig Upgrade

GorillaPod 1K kit met Rig Upgrade

Het is ook mogelijk om een vlog rig te maken met een GorillaPod 1K kit. Dit vlog statief is nog lichter dan de 3K kit. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de extra vlog accessoires die je op de armen plaatst ook gewicht hebben. De 1K kit in combinatie met de Rig Upgrade is een prima keuze als je echt een lichtgewicht vlog kit wilt bouwen. Het verschil tussen de 1K en de 3K is wel dat het balhoofd van de 1K kit geen snelkoppelingsplaatje heeft waardoor je de Sony ZV-1 snel even van je vlog rig kunt halen. Desondanks blijft het een prettig statief om te gebruiken voor vloggen.

Het gewicht van de vlog rig

De 3K kit met Rig Upgrade weegt samen 553 gram. De 1K kit weegt samen met de Rig Upgrade 430 gram. Er is ook een Joby GorillaPod 5K kit die je kunt uitbreiden met de Rig Upgrade, alleen zijn de 1K en 3K kit met Rig Upgrade veel lichter in gewicht. Welk vlog statief het beste bij jou past, is een overweging die je zelf moet maken.

Rig Upgrade installatie op de 1k en 3k kit van Joby

De 1K kit en 3K kit uitbreiden met de Joby Rig Upgrade.

Hoe plaats ik de Rig Upgrade op de 1K kit of 3K kit?

Om de 1K en 3K kit met de Rig Upgrade te combineren moet je eerst het balhoofd eraf halen. Als je het statief omdraait zit er tussen de poten een metalen schroef. Met een schroevendraaier of boodschappenmuntje draai je die schroef iets losser totdat je het balhoofd eraf kunt halen. Je plaatst de Rig-plaat op het statief en zet het balhoofd er bovenop. Daarna zet je het balhoofd weer stevig vast met de schroef. De armen schroef je vast op de Rig-plaat, met het rode gedeelte aan de kant van de accessoire.

Op de verpakking van de Joby Rig Upgrade staat dat hij enkel te gebruiken is met 3K en 5K kit, maar je kunt hem ook prima gebruiken met de 1K kit. Het verschil is dat de basis van de 1K stand een 1/4-inch schroefdraad heeft en de 3K en 5K een 3/8-inch schroefdraad. Dat betekent dat er iets meer ruimte rondom de schroefdraad zit, zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien. Overigens houdt het 1K balhoofd de plaat van de Rig Upgrade net zo stevig op zijn plek als bij de andere twee kits.

2. Hoe je het gezicht beter verlicht tijdens het vloggen

Overdag heb je vrijwel altijd genoeg licht om te vloggen. De Sony Vlog Camera ZV-1 heeft een AI-functie dat je gezicht lichter maakt als je door een schaduwrijke omgeving loopt. Ook de algemene lowlight functie is niet verkeerd om te gebruiken. Maar wanneer je in een donkere ruimte, in de schemering of ’s avond in het donker een filmpje wilt opnemen, dan doe je er beter aan om een lamp mee te nemen. Door jezelf beter uit te lichten krijg je een verschil tussen de voor- en achtergrond, waardoor er diepte ontstaat in je video. Daarnaast ziet het beeld er simpelweg professioneler uit, want belichting kun je beter niet aan toeval overlaten.

Een interne oplaadbare batterij is een harde vereiste van een draagbare lichtbron. Ook hij moet minstens 1,5 uur mee gaan op half vermogen. Daarnaast mag het licht geen flikkeringen geven in de opnames. Omdat je in verschillende situaties opnames maakt, is het ook handig als je de helderheid kunt aanpassen. Laten we naar de opties kijken die aan de voorwaarden voldoen.

Lume Cube Air is perfect als vlog lamp op je vlog rig.

De Lume Cube Air is een kleine led-kubus dat ervoor zorgt dat je altijd goed zichtbaar bent.

De compacte Lume Cube Air

De Lume Cube Air is een compact en krachtig led-lampje dat slechts 57 gram weegt. Bij de Lume Cube Air krijg je twee diffusor bulbs, dat zijn een soort lichtkapjes die je voor het licht plaatst. Één lichtkapje is wit van kleur en maakt het licht zachter. Het ander kapje is oranje en maakt het licht zacht en daarnaast ook warmer. Het is ook voor jezelf prettiger als je er een diffusor op het lampje plaatst, want het led-licht is best fel aan de ogen. Het lampje heeft vier verschillende standen van helderheid waar je uit kunt kiezen. Op half vermogen gaat hij ongeveer 1,5 uur mee.

Meer lezen over de Lume Cube Air

Lume Cube Panel op de Joby Rig arm - uitstekende vloglamp.

Het Led-panel van Lume Cube is geschikt om jezelf beter uit te lichten.

De luxe Lume Cube Panel

Lume Cube is een expert op het gebied van ledverlichting. De Panel van Lume Cube is een krachtige Bi-Color led-paneel met 90+ CRI. Oftewel; je kunt de kleurtemperatuur zelf instellen en de kleurkwaliteit van het licht is natuurgetrouw. Met 180 gram weegt hij niet schrikbarend veel, maar geeft wel 750 lumen op 0,5 meter afstand. Een halve meter is ongeveer de afstand van de lamp tot je gezicht, wat neerkomt dat je al goed verlicht bent bij 5% tot 10% van het maximale vermogen. Heb je toch meer licht nodig, dan heb je dat gewoon bij je.

Op het LCD-scherm op de achterkant zie je de informatie over de kleurtemperatuur en het helderheidsniveau, en hoe lang de LED bij de ingestelde helderheid nog meegaat. De helderheid kun je met stapjes van 5% verhogen. Op half vermogen gaat hij ongeveer 3,5 uur mee.

Meer lezen over de Lume Cube Panel

Leofoto FL-L96 en FL-120 als vloglamp op een vlog rig.

Wees dag en nacht goed zichtbaar.

De degelijke Leofoto FL-L96 en FL-L120 Video Light

De led-panels van Leofoto, de FL-L96 en de FL-L120 zijn een krachtige led-panels met 96+ CRI. Oftewel; je kunt de kleurtemperatuur zelf instellen en de kleurkwaliteit van het licht is natuurgetrouw. Met 149 en 180 gram wegen ze niet schrikbarend veel. De FL-L120 Video Light is wel iets krachtiger dan de FL-L96. Zo heeft bijvoorbeeld de LF-L120 (630 lumen) meer licht output heeft op 0,5 meter dan de FL-L96 (560 lumen). Een halve meter is ongeveer de afstand van de lamp tot je gezicht, wat neerkomt dat je al goed verlicht bent bij 5% tot 10% van het maximale vermogen. Dat is ruim voldoende licht als invullicht tijdens het vloggen. Heb je toch meer licht nodig, dan heb je dat gewoon bij je.

Op het LCD-scherm op de achterkant zie je de informatie over de kleurtemperatuur en het helderheidsniveau, en hoe lang de LED bij de ingestelde helderheid nog meegaat. De helderheid kun je met stapjes van 1% verhogen. Op half vermogen gaan beide led-panels ongeveer 3,5 uur mee.

Meer lezen over de FL-L120 Video Light

Audio van de Sony ZV-1 is kwalitatief prima.

De ingebouwde microfoon van de Sony ZV-1 kun je afdekken met een meegeleverd windkapje.

3. De geluidopnames van je vlog verbeteren

Iets waar iedereen een grote hekel aan heeft, is wanneer het geluid van een video ronduit slecht is. Met veel ruis of gekraakt weet je niet hoe snel je de video weg moet klikken. De kwaliteit van de geluidsopnames met de ingebouwde microfoon is bij veel camera’s nogal zwak. Daarentegen heeft de Sony Vlog camera ZV-1 een ingebouwde driepunt-microfoon speciaal voor het vloggen, en dat valt niet tegen! Voor de meeste vloggers zal deze microfoon daarom dus ook voldoende zijn om goed geluid op te nemen. Daarnaast krijg je bij de ZV-1 een ‘subtiel’ windkapje om de ruis te voorkomen als het buiten waait.

Je kunt duidelijke zang vastleggen, zelfs als je in een menigte staat. De unieke directionele 3-capsule microfoon van de camera verzamelt helder geluid van voor de camera, ideaal voor filmopnames.

- Sony

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om toch een externe microfoon te gebruiken voor nog betere geluidsopnames. Maar iets dat eigenlijk al aan de kwaliteitsnormen voldoet, hoeven we in principe niet te verbeteren. Ook houd je zo een arm van de rig vrij om een andere accessoire op te plaatsen!

GripTight One Mount past op de arm van de Joby Rig Upgrade

Plaats je telefoon op de vlog rig om bijvoorbeeld je social media gemakkelijk te bekijken.

Smartphone op de rig plaatsen

Door een Joby GripTight One Mount aan het uiteinde van de rig arm te monteren, kun je een smartphone op je rig plaatsen. Je kunt je telefoon dan bijvoorbeeld als notitieblok gebruiken. Een goede vlogger bedenkt voor het opnemen van de vlog: ‘wat heeft de kijker aan deze vlog?’. Je kunt op je telefoon een lijst met shots of kernwoorden noteren, wat je kan helpen om de rode draad van de vlog vast te houden. Door je telefoon op de rig te plaatsen in plaats van vast te houden, houd je een hand vrij. Of je kunt natuurlijk multitasken en je social media gemakkelijk in de gaten houden tijdens het opnemen van je vlog!

Meer lezen over de GripTight One Smartphone mount

Complete vlog rig met de Sony ZV-1

De complete vlog rig.

Een laatste puntje: de Sony ZV-1 Vlog cameralens beschermen

De cameralens van de Sony ZV-1 is niet verwisselbaar. Ook heeft de camera geen schroefdraad waar je een beschermfilter op kunt plaatsen zoals bij losse cameralenzen wel het geval is. Met een beschermfilter voorkom je beschadigingen aan het glas van de lens. Als er dan een kras op het beschermfilter komt hoef je alleen het filter te vervangen en niet de hele lens. Die mogelijkheid heeft de Sony ZV-1 niet. Dus is het erg belangrijk dat je zorgvuldig met de lens omgaat, zeker als je bedenkt dat een nieuwe Sony Vlog Camera ZV-1 €799 kost.

Tassen voor de Sony ZV-1

Kleine tasjes zoals de M-trekker heuptas en de Slingshot III zijn uitstekende tassen voor de Sony ZV-1.

Tijdens het gebruik spreekt de voorzichtigheid voor zich, maar je moet ook de Sony ZV-1 na gebruik zorgvuldig opbergen. De cameralens gaat namelijk automatisch open als je de aan-knop indrukt, of als je het beeldschermpje open klapt. Als dit per ongeluk gebeurd in een willekeurige tas heb je zo een kras op je lens te pakken.

Dit kun je voorkomen door de Sony ZV-1 op te bergen in een cameratas. Omdat de Sony ZV-1 niet erg groot is, volstaat een kleine rugzak zoals de Slingshot SL 250 III. Deze slingbag is met name fijn als je meer dan alleen je camera wilt meenemen, zoals wat persoonlijke spullen. Wil je een tas om enkel de Sony ZV-1 in op te bergen en eventueel dat Sony statiefje dat ze erbij promoten? Dan is bijvoorbeeld een M-Trekker HP 120 heuptas voldoende om je Sony ZV-1 te beschermen tijdens het vervoer.

Met deze vlog rig ben je compleet om te gaan vloggen met de Sony ZV-1! Let’s go, waar wacht je op?

Tip
Om beschadigingen aan je lens te voorkomen kun je eventueel ook magnetisch Magfilter 38mm voor de lens van je Sony ZV-1 bevestigen. Dit is een CPOL filter voor cameralenzen die geen schroefdraad hebben.