Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Super Mag Slider macrorail Velbon helpt bij macrofotografie

Macro fotografie is, in tegenstelling tot veel andere soorten fotografie, relatief techniek gebonden. Om macro foto’s te kunnen maken heb je in ieder geval een lens nodig die een relatief korte scherpstelafstand heeft, en liefst een vergroting van 1:1 (of een hulpmiddel zoals een vergrotingsfilter) waarmee je in staat bent om je onderwerp zo groot mogelijk in beeld te krijgen.

Als je die hebt en je start met macrofotografie kom je er al snel achter dat je, door de korte afstand tot je voorwerp, maar een heel beperkte scherptediepte hebt bij het maken van je foto’s. En hoe groter de sensor in de camera is, hoe sterker dat effect wordt. Dat maakt het moeilijk om het focuspunt precies daar te leggen waar je het wilt hebben. En ook het realiseren van die productfoto’s die je soms ziet, met details enorm groot in beeld gebracht maar wel een scherptediepte van voor tot achter blijkt lastiger dan je wellicht had verwacht.

Macrofotografie met behulp van een macrorail

In deze review lees je hoe de Velbon Super Mag Slider Macrorail kan helpen bij het maken van macrofoto's. Lees verder om meer te weten te komen en om voorbeeldfoto's te bekijken waarbij gebruik is gemaakt van de techniek 'focus stacking'.  Bekijk ook de Velbon Super Mag Slider productpagina.

Velbon-super-mag-slider4

Bovenaanzicht Velbon Super Mag Slider Macrorail.

Gelukkig zijn er hulpmiddelen die je kunnen ondersteunen. Zo kun je gebruik maken van een statief, want als je uit de hand fotografeert verschuift je focuspunt al snel een paar millimeter door de bewegingen van je lichaam. Toch zul je met alleen een statief ook snel tegen grenzen aanlopen. Wil je meer controle dan is de volgende stap wellicht een macrorail. Een macrorail is een hulpmiddel waar je camera op gemonteerd wordt en waarmee je het toestel heel precies naar voren, achteren en bij sommige macrorails ook naar links en rechts kunt bewegen. Daarmee kun je makkelijker scherp stellen, en wordt het makkelijker om te ‘focus stacken’ (daarover straks meer). Je gebruikt een macrorail in combinatie met een statief. Statieven specialist Velbon heeft ook een macrorail in haar assortiment, de Velbon Super Mag Slider.

Velbon-super-mag-slider3

Met behulp van de draaiknoppen aan de zijkant van de Velbon Super Mag Slider kan een macro fijnafstelling worden gemaakt.

Velbon-super-mag-slider2

De Super Mag Slider is een macrorail van Velbon.

Velbon-super-mag-slider2

De Super Mag Slider is een macrorail van Velbon.

Review van de Velbon Super Mag Slider

Eerder reviewde ik een compact reisstatief (de UT53D) van Velbon. En naast zijn kleine formaat viel de bijzonder goede bouwkwaliteit van het statief op. Velbon heeft die lijn doorgezet in de Super Mag Slider, ook hier straalt de kwaliteit vanaf. De slider is gemaakt van een lichte, maar erg sterke en duurzame magnesium legering. Ondanks de stevige constructie weegt de slider slechts 490 gram.

De Super Mag Slider bestaat uit een grote basisplaat, met daarin de standaard statiefschroeven waarmee je de slider op je statief monteert. Er is een statiefschroef in de maat 1/4e inch en 3/8e inch, waardoor je hem op vrijwel elk statief kunt monteren. Aan de basisplaat zit aan de linkerkant de grote stelknop om de slider naar links en rechts te verstellen. De stelknop is groot en voorzien van een rubbercoating met ribbels voor voldoende grip. De stelknopen hebben één ring met grotere omvang en zeshoekig ontwerp voor grotere afstelling. Er zit ook een kleinere ronde ring op de stelknop waarmee je makkelijker de fijnafstelling kunt doen.

Velbon-super-mag-slider5

Deze macrorail heeft diverse schroefdraadjes aan de onderzijde waardoor hij kan worden bevestigd op ieder statief. Tijdens deze review werd de Super Mag Slider geplaatst op een Velbon UT-53D.

Op de basisplaat zit de slider met de armen voor de voor- en achterwaartse verschuiving, de slider kan in zijn geheel naar links en rechts bewegen. Ook de voor- en achterwaarts verstelling gaat met eenzelfde stelwiel als eerder genoemd, met een zeshoekige ring voor de grote stappen en een kleinere ronde ring voor de fijnafstelling. De Super Mag Slider werkt overigens voor beide verstelrichtingen met een as met een wormwiel, waardoor de verstelling erg precies en ook erg soepel verloopt. Voor de voor- en achterwaartse verstelling heeft de Super Mag Slider drie armen, waarvan twee voor stabiliteit en één met de vertanding voor de verstelling. Hierdoor blijft het geheel ontzettend stijf en zie en voel je geen ‘last’ van een zwaar toestel met een grote lens, ook niet aan het einde van het verstelbereik. In dat geval bevindt het toestel met de lens zich toch al een behoorlijk eind van het midden van de slider. De Super Mag Slider heeft overigens een bereik van 3 cm naar links en rechts en tot wel 6 centimeter in voor- en achterwaartse richting.

Velbon-super-mag-slider6

De plaats waar je de camera bevestigd is afgewerkt met kurk waardoor er geen krassen op de onderzijde van de camera komen. Ook reduceert het kurk de trillingen.

De camera zelf monteer je op een grote montageplaat, die het toestel goed ondersteund. Je schroeft het toestel vast met een standaard statiefschroef, voorzien van een kop die lekker vastpakt doordat deze ook voorzien is van dezelfde rubber coating en ribbels als de stelwielen. Daardoor heb je een goede grip en kun je het toestel goed vastzetten. De plaat is voorzien van een mooie afwerking van kurk. Dat ziet er niet alleen luxueus en klassiek uit, maar beschermt je toestel ook erg goed tegen krassen.

Zoals eerder gezegd is de afwerking van de Super Mag Slider uitstekend, zoals je van een product van Velbon mag verwachten. De magnesium legering is duurzaam en erg stabiel, en voorzien van een kras vaste zwarte lak. Je vindt de merk- en type naam alleen op de zijkant van de slider in een subtiele grijskleur.

Velbon-super-mag-slider7

De Velbon Super Mag Slider.

Gebruik van een macrorail in de praktijk

Een goede slider gebruik je om je te ondersteunen bij het maken van Macro foto’s. Doordat de Super Mag Slider gebruik maakt van wormwielen kun je het toestel ontzettend precies bewegen. Dat helpt bij het bepalen van je compositie. Maar waar een slider helemaal goed van pas komt is bij het scherpstellen. Door de precieze bediening met de wormwielen kun je namelijk nog makkelijker scherp stellen dan wanneer je gebruik maakt van de handmatige scherpstelling van je lens. Ik heb voor de bijgevoegde foto’s gebruik gemaakt van een Micro Nikkor 105mm 2.8 AF-D. Een uitstekende macro lens, maar zelfs deze lens maakt veel grotere stappen bij het scherpstellen dan de slider met zijn wormwielen. Bijgevoegd vind je een macrofoto van een bloem die ik scherp gesteld heb met de Super Mag Slider, waarbij ik het focuspunt makkelijk precies dáár kon leggen waar ik het wil.

Velbon-super-mag-slider9

Deze foto is gemaakt met behulp van de Super Mag Slider. Het focuspunt ligt precies dáár waar je wilt.

Waar een slider ook bij helpt is focus stacking. Bij focus stacking maak je meerdere foto’s van je onderwerp, waarbij je het focuspunt steeds een klein beetje verplaatst. Later stapel (stack) je de foto’s in een programma zoals photoshop. Met stacking wordt het mogelijk om een klein onderwerp vast te leggen, zonder dat je last hebt van de beperkte scherptediepte die je normaal bij een macrofoto krijgt. Je kunt ook focus stacken door het scherpstel punt te verleggen met de focusring van je lens, maar daarbij verplaats je interne elementen in je lens waardoor het beeld dat je op je sensor werpt veranderd. Afhankelijk van je lens krijg je bijvoorbeeld vervorming van je onderwerp of andere optische veranderingen die het stacken moeilijker maken waarmee je meer beeldfouten krijgt. Als je werkt met een slider heb je hier minder last van, het enige dat verandert is de afstand tot het onderwerp omdat je toestel in zijn geheel verplaatst. Dat is echter goed te corrigeren in photoshop.

Bijgevoegd vind je enkele voorbeelden van foto’s waarbij ik gebruik heb gemaakt van focus stacking. Bij de foto van de aardbei zie je bovenaan een foto zonder focus stacking, de onderste foto is gemaakt door 8 foto’s te stapelen. De foto van de roos is opgebouwd uit 12 foto’s.

Velbon-super-mag-slider8

Deze foto is gemaakt met behulp van de techniek 'Focus Stacking'. De onderste foto van de aardbei is opgebouwd uit 8 gestapelde foto's.

Roos-Velbon-Super-Mag-Slider

Foto van een Roos gemaakt met de Velbon Super Mag Slider.

Conclusie

De Super Mag Slider is zelf erg stabiel, zelfs op de meest uitgeschoven stand met een zware lens zoals de Micro Nikkor 105mm AF-D 2.8 op mijn Sony A7 geeft de slider niet mee. Door de stabiliteit wordt het verstellen van de slider ook niet zwaarder als er een grote belasting op zit. Houd er wel rekening mee dat je de slider monteert op een statief met voldoende draagkracht. Omdat je met de slider het toestel steeds verder van het montagepunt van je statief schuift wordt de belasting op je statiefkop natuurlijk ook steeds groter. Uiteraard moet je ook het (zij het beperkte) gewicht van de slider mee tellen bij de belasting van je statief. Ik heb de slider gebruikt op het Velbon UT53D statief,  en dat statief had geen moeite met het dragen van mijn A7 met de zware Nikon lens (met adapterring) en de slider.

Is er dan niets te klagen? Nou twee kleine puntjes. Doordat de stelwielen van de slider vrij dicht bij elkaar en aan dezelfde kant zitten heb je wat weinig ruimte om de wielen te draaien, zeker als je dikke vingers hebt. Het zou fijn zijn geweest als de wielen aan verschillende kanten hadden gezeten. Het tweede puntje is dat er geen schaal op de slider aangebracht is. Daarmee zou het makkelijker zijn om bij focus stacking het toestel bij elke foto over dezelfde afstand te verschuiven. Nu moet je daarvoor vertrouwen op je eigen gevoel en de zeshoekige stelwielen.

Buiten die twee kleine opmerkingen is de Velbon Super Mag Slider een geweldig stuk gereedschap voor de liefhebber van macro fotografie. De Super Mag Slider is gebouwd zoals je van een Velbon product mag verwachten: hoge kwaliteit en goed afgewerkt. In het dagelijks gebruik werkt de slider erg prettig en biedt hij je vele extra mogelijkheden bij het maken van macro foto’s.

Over Rick Roeven

Gastblogger Rick Roeven is al 15 jaar fervent amateurfotograaf en een gadget-lover. Hij schrijft op onze blog over camera’s, lenzen en accessoires. Kenmerkend voor zijn schrijfstijl is zijn dagelijkse ervaring met de apparatuur. Op Ricksreviews.org kun je zijn blogposts ook in het engels lezen.

Een gedachte over “Super Mag Slider macrorail Velbon helpt bij macrofotografie”

Geef een reactie