
Velbon Sherpa 6430D: Een 'gewoon' goed statief
Een product dat reeds lang op de markt is, heeft kennelijk iets dat de gebruikers en aspirant-kopers aanspreekt. In de fotografiebusiness geldt dat bijvoorbeeld voor het meetzoeker concept: de directheid, de compacte uitvoering en de stille werking zonder spiegelgeluiden spreken aan. Dat kan ook voor een statief gelden. Velbon heeft de Sherpa-serie al ruim 20 jaren, in verschillende uitvoeringen, beschikbaar. Innovaties in andere modellen, materialen en dergelijke worden ook daar toegepast, maar niet té opvallend.
De kracht van het gewone
Het ‘zwaarste’ statief uit de 6000-serie, de Sherpa 6430D, is een uitvoering die aanspreekt: degelijk gebouwd met drie poten in vier pootsecties, iets meer dan 2 kg wegend, in matzwart, dus niet-reflecterend geanodiseerd aluminium. Om ‘m snel op te kunnen zetten, vergrendelen we de pootsecties met krachtige kunststof klemmen. De middenzuil schuiven we op in plaats van opdraaien. Met passend balhoofd, voorzien van een grote snelwisselplaat wordt de gewenste snelheid ondersteund.
Snel en eenvoudig op te zetten
Snelheid is gewenst als momenten er toe doen: lichtmomenten in de landschapsfotografie en onderwerpsmomenten in alle vormen waar mensen in voorkomen èn dieren: van wild tot vogels. Bij slecht weer trek je het statief uit de foedraal, zet ‘m op, klikt de camera of telelens (telezoom) erop en: gáán! De rubberen doppen zitten muurvast; je verliest ze niet zo gauw als bij modellen waar je deze kunt vervangen door spikes. De poten van de Sherpa 6430D kunnen in drie standhoeken worden gezet. In de laagste stand staat de statiefkop 25 cm boven de grond: de middenzuil is er dan afgeschroefd. We kunnen die middenzuil ook met balhoofd en al omkeren in de schacht voor microfotografie dicht bij de grond.

Links: De statiefpoten kunnen in drie hoeken vergrendeld worden gepositioneerd. Dit gaat snel dankzij verende nokken. Rechts: Dankzij de omkeerbare middenzuil kunnen we tot vlak boven de grond fotograferen. Hier bewijzen uitklapbare LCD-schermen op de camera’s uiteraard goede diensten.
De eigenschappen van de Sherpa 6430D
Hierboven staan al heel wat eigenschappen genoemd. We voegen daar nog enkele aan toe. Gevouwen is de Sherpa 6430D 53 cm lang. In de hoogste stand staat het statiefplateau met de QHD-63D, het balhoofd, op 134 cm. Schuiven we de zuil maximaal op, dan wordt dit 163 cm. Meteen voeg ik daaraan toe dat dit ten koste gaat van de stabiliteit. De zuil op halve hoogte is de grens voor een stabiel shot. De stabiliteit van dit Velbon statief zit ‘m in de gunstige pootdiktes: de vier buizen hebben diameters van 29, 26, 23 en 19,5 mm. Die laatste twee zijn cruciaal. Bij goedkope statiefjes zijn de poten veel dunner en daardoor kwetsbaar.

Met volledig uitgeschoven middenzuil is de kijkhoogte in een camera-oculair 172 cm.
De middenzuil kan vrijelijk 360° roteren; er is dus geen geleidesleuf of tandheugelbaan. Alnaargelang de beoogde soort fotografie kan dat een voor- en nadeel zijn. Zware combi’s hebben vaak toch braces nodig; verbindingen van de poten aan de middenzuilgeleider. Met drie verende plaatjes kunnen de poten in de gewenste hoek worden gezet. Het draagvermogen van de Sherpa 6430D is 6 kilogram, maar daar kwamen we niet aan: we hebben getest met de F4 Leica Elmar 100-400 mm telezoom plus de Panasonic Lumix GX8 Micro Four Thirds camera. Daarmee konden we ultiem testen op trillingsgedrag: de beeldstabilisatie stond uit. Zie de opname met de bomen, die met 1/80 seconde in de 400 mm stand werd gemaakt. In kleinbeeld- of fullframetermen gaat het hier om een 800 mm tele!

Praktijktest met de Leica 100-400 mm telezoom zonder beeldstabilisatie en met de zelfontspanner. De Sherpa brengt geen trillingen in bij langere sluitertijden.
Velbon QHD63D balhoofd
Het QHD-63D balhoofd speelt uiteraard ook een grote rol in de kwaliteit en het gebruik van het statief. Het bezit een grote, goed ondersteunende wisselplaat die je in vier 90° posities kunt aankoppelen. De vergrendelhendel zet ‘m goed vast, maar is niet geborgd. Let daar op.

Links: De snelkoppelplaat QB-62 heeft een groot oppervlak en kan in vier richtingen aangekoppeld worden. Rechts: De hendel wordt na het plaatsen stevig aangedrukt, maar kan niet geborgd worden.

De Sherpa 6430D heeft maar liefst drie waterpasjes.
Een onopvallend maar veelzijdig statief
Deze Velbon Sherpa 6430D met QHD-63D balhoofd is géén opvallende verschijning en dat is precies zijn kracht. Alles klopt in verhoudingen: de snelle manier van werken, het lage gewicht en tóch die hoge stabiliteit. Deze feiten maakten en maken de Sherpa 6430D tot een geliefd statief. Je hangt ‘m aan de lussen onder de rugzak en zet ‘m geluidsarm op dankzij de kunststof klemmen. De verstellingen, de afschroef- en omkeerbare middenzuil maken 'm tot een veelzijdig statief. De adviesprijs van het statief inclusief draagtas en balhoofd is € 219,-.

Als de fototas of –rugzak geen lussen daarvoor heeft kan de Velbon Sherpa in de meegeleverde schouder/draagtas mee.
Natuurlijk biedt Velbon veel meer aan statieven, statiefkoppen (ook voor video) en monopods of eenbeenstatieven.
Over Mich Buschman
Mich Buschman is professioneel fotograaf en geeft lessen in o.a. portretfotografie. Met zijn ruim 30 jaar fotografie ervaring is hij een echte kenner van de fotobranche. Via onze blog vertelt hij over de (technische) werking van onze producten. Kijk voor meer informatie over Mich op www.michbuschman.nl.
Weetje: de herkomst van de naam Sherpa
De Sherpa’s zijn een klein en tanig bergvolk in de Himalaya. De mannen dragen vaak zware goederen van toeristen, filmploegen en dergelijke. Zij kennen de paden en, belangrijker, de gedragingen van het weer tot op zeer hoge ‘ontoegankelijke’ terreinen.

Ook verticaal opnemen gaat met een middelzware combi probleemloos.