Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Velbon UT53D review: een lichtgewicht camerastatief

Ik maak al jaren lang gebruik van een klassiek Velbon statief. Dit statief uit 1979 heb ik als erfstuk gekregen en ik heb eigenlijk nooit overwogen om het te vervangen voor een nieuw model. Het ding is namelijk oerdegelijk en een statief is toch maar een metalen hulpstuk om je camera op te zetten? Hoeveel kan daar nu aan doorontwikkeld worden?

Bij Degreef & Partner dachten ze daar echter anders over en hebben ze me op pad gestuurd met een modern statief van Velbon, de UT53D. Dit statief behoort tot de UT of Ultrek series van Velbon met compacte reisstatieven, die toch de stabiliteit en functionaliteit van een volwaardig statief bieden. De UT-serie bestaat uit de UT43D II, UT63D, UT45L en de hier besproken Velbon UT53D. De verschillen tussen de versies zitten hem in afwerkingsdetails, het gewicht van het statief zelf en de maximale belastbaarheid (Zie de productpagina voor meer informatie).
De velbon UT53D weegt nog geen 1.4 kilogram en kan belast worden tot 4 kilogram, daarmee is de UT53D geschikt voor de meeste camera’s met een middelgrote telelens. Voor écht grote en zware lenzen moet je uitwijken naar een ander soort statief.

Een lichtgewicht en compact reisstatief

Zoals beschreven weegt dit kleine reisstatief nog geen 1.4 kilogram. Dat komt doordat het statief opgebouwd is uit aluminium onderdelen. De poten zijn opgebouwd uit 6 secties met een maximale doorsnede van 27 mm. De poten werken met een twist-lock systeem, waarbij je ze vergrendelt en ontgrendelt door er aan te draaien. Dit systeem werkt bijzonder snel en praktisch. Je draait in een soepele beweging de blokkering los (hoewel dit de eerste paar keren nog enigszins stroef gaat wordt dit snel losser) en kunt de poten uittrekken tot de gewenste lengte. Daarna draai je ze met een beetje kracht weer vast om ze te blokkeren. Dat werkt een stuk sneller dan de klemmetjes die ik ken van mijn oude statief. Daarnaast werkt dit ook erg makkelijk omdat je de poten maar op twee plaatsen hoeft los te draaien, namelijk bij de eerste sectie en bij de laatste waarmee je het statief erg snel uit kunt klappen.
Je kunt de hoek van de poten in 3 standen instellen, van 25, 45 of 75 graden. Iedere poot heeft een eigen schuifje waarmee je de poten in de gewenste stand kunt blokkeren, daardoor kun je eventueel ook verschillende standen voor de individuele poten kiezen.

Velbon UT53D review Twist Lock systeem

Je draait in een soepele beweging de blokkering los en kunt de poten uittrekken tot de gewenste lengte. Dat werkt een stuk sneller dan de klemmetjes die ik ken van mijn oude statief.

De Velbon UT53D is klein en compact op te vouwen

Wat verder opvalt is dat dit statief bijzonder klein opgeborgen kan worden. Als je het statief helemaal inklapt is minder dan 30 cm lang. Daarmee is het zo klein dat je het in de meeste tassen of rugzakken mee kunt nemen. Het is zelfs zo klein dat het te kort is om het in de statiefhouder van mijn fotorugzak te steken, maar daardoor past het echter wel perfect in één van de zijvakken van de tas. Dit statief kan zo compact ingeklapt worden omdat de poten 180 graden omgedraaid kunnen worden. Daardoor steken de poten parallel aan de middenkolom omhoog. Bij veel andere statieven kan dat niet waardoor die statieven in ingeklapte vorm dubbel zo lang zijn dan de Velbon UT53D. Ondanks de minimale lengte als het ingeklapt is, biedt het statief toch een maximale werkhoogte van 155 cm (139 cm zonder de middenkolom uit te schuiven), waarmee je toestel perfect op ooghoogte te gebruiken is. Je krijgt overigens wel soms wat vreemde blikken als je dit kleine statiefje uit staat te schuiven en het ruim 5 keer groter wordt dan het in eerste instantie was. De officiële minimale werkhoogte is ongeveer 35 cm, waardoor het ook prima geschikt kan zijn voor macrofotografie. Met een beetje creativiteit kun je echter nog een behoorlijk stuk lager werken. Bijvoorbeeld door de poten vlak op de grond te leggen of het toestel onderste boven aan het balhoofd hangen. Je kunt de poten dan niet blokkeren, maar toch functioneert het perfect.

Velbon UT53D review werkhoogte

De officiële minimale werkhoogte is ongeveer 35 cm, waardoor het ook prima geschikt kan zijn voor macrofotografie. Met een beetje creativiteit kun je echter nog een behoorlijk stuk lager werken. Bijvoorbeeld door de poten vlak op de grond te leggen of het toestel onderste boven aan het balhoofd hangen.

Geleverd inclusief het QHD53D balhoofd en draagtas

Het lichtgewicht Velbon UT53D statief wordt standaard geleverd met het QHD53D balhoofd van Velbon. Het balhoofd werkt met een quick-release koppeling. De montageplaat wordt aan het toestel gemonteerd met een schroef met een opklapbare vleugel, daardoor heb je geen gereedschap nodig om deze vast te draaien. Zodra je de montageplaat in de quick-release koppeling steekt valt deze direct in de vergrendeling, waardoor je de camera snel met één hand op het statief kunt monteren. Indien gewenst kun je de automatische sluiting nog vaster drukken voor extra veiligheid. Helaas is de quick-release koppeling niet compatible met Arca Swiss. Het balhoofd zelf is uitgevoerd met drie waterpasjes waardoor het makkelijk is om je toestel in de gewenste houding te zetten. Het balhoofd zelf is uiteraard geschikt om horizontaal en verticaal te gebruiken. Het balhoofd heeft één schroef waarmee het geblokkeerd wordt, en waarmee je zowel het balhoofd zelf vast zet maar ook het roteren van de hele kop. Dat is minder handig voor het maken van panoramafoto’s, want dan wil je eigenlijk het balhoofd geblokkeerd houden en de kop wel kunnen draaien. Je kunt echter wel de twist-lock schroef van de middenkolom losdraaien waardoor je alsnog 360 graden kunt draaien zonder het balhoofd te deblokkeren (mits je werkt met de kolom ingeschoven). Indien het bijgeleverde balhoofd onvoldoende mogelijkheden biedt kun je het makkelijk vervangen door een ander model. Buiten het balhoofd wordt de Velbon UT53D ook geleverd inclusief een statieftas.

Velbon UT53D review inclusief balhoofd en statieftas

Het statief wordt standaard geleverd met het QHD53D balhoofd van Velbon. Buiten het balhoofd wordt de UT53D ook geleverd inclusief een draagtas.

Het oude statief vs. het nieuw statief.

Zoals beschreven gebruikte ik voorheen een oud Velbon statief. Oerdegelijk en nog altijd prima bruikbaar. Toch heeft het iets komisch als je de oude Velbon naast de nieuwe zet. Ingeklapt is het oude statief meer dan twee keer zo groot, en helemaal uitgeschoven blijkt de UT53D zelfs een grotere werkhoogte te bieden dan de oude. De verschillen worden pas echt groot als we ook het gewicht bekijken. De Velbon UT53D weegt slechts 1.4 kilogram. Het oude statief van Velbon weegt meer dan 3 kilogram. Draagbaarheid was bij het oude statief duidelijk niet de eerste prioriteit bij het ontwerp. Het is bevrijdend om zo’n klein statief te hebben. Daardoor je neem het makkelijk mee en maak je er ook veel meer gebruik van. Het oude statief werd alleen in de auto gegooid met voorbedachten rade, meenemen bij een wandeling was absoluut geen optie. Bij de Velbon UT53D is dat geen probleem, je gooit het statief in een rugzak en vergeet bijna dat je het bij je hebt.

Velbon UT53D review oud vs. nieuw

De UT53D weegt slechts 1.4 kilogram. Het oude statief van Velbon weegt meer dan 3 kilogram. Het is bevrijdend om zo’n klein statief te hebben. Daardoor je neem het makkelijk mee en maak je er ook veel meer gebruik van.

Een lichtgewicht reisstatief voor het dagelijks gebruik

In het dagelijkse gebruik maakt de Velbon UT53D indruk. Ondanks dat het een lichtgewicht reisstatief valt de stabiliteit van de UT53D meteen op. Zelfs met de poten helemaal uitgeschoven is het statief erg stabiel. Ondanks dat de laatste segmenten van de poten erg dun zijn doet dat niets af aan de stabiliteit, en ook de koppelingen tussen de verschillende segmenten voelen oer degelijk aan. De UT53D heeft uiteraard totaal geen probleem met mijn Sony A7, ongeacht welke lens gemonteerd is. Door het compacte formaat en het lichte gewicht is dit statief een prima match voor een compacte systeemcamera, maar door het maximale draagvermogen van 3 kilogram is een DSLR ook geen probleem. De Velbon UT53D is daarmee een ideaal statief voor de fotograaf die graag reist of gaat wandelen en toch zijn statief mee wilt nemen. Als je nog een oud statief hebt is het zeker de moeite om te kijken welke voordelen een modern statief biedt, want de ontwikkelingen op dit gebied hebben duidelijk niet stil gestaan.

Velbon UT53D review statief details

Door het compacte formaat en het lichte gewicht is dit statief een prima match voor een compacte systeemcamera, maar door het maximale draagvermogen van 3 kilogram is een DSLR ook geen probleem. De UT53D is daarmee een ideaal statief voor de fotograaf die graag reist of gaat wandelen en toch zijn statief mee wilt nemen.

Meer informatie en de adviesprijs van de Velbon UT53D kan je hier vinden: Velbon UT 53D Compact Statief

Rick Roeven

Gastblogger Rick Roeven is al 15 jaar fervent amateurfotograaf en een gadget-lover. Hij schrijft op onze blog over camera’s, lenzen en accessoires. Kenmerkend voor zijn schrijfstijl is zijn dagelijkse ervaring met de apparatuur. Op Ricksreviews.org kun je zijn blogposts ook in het engels lezen.

Geef een reactie