Voor 15:00 besteld, morgen thuis.
Klantenservice Tel: 073-6154550 tot 17:00 uur

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Vuze Camera 3D 360 graden - De eerste indruk van Rick Roeven

Ik heb recent kennis kunnen maken met de Vuze Camera. Ik kan me voorstellen dat die naam geen belletje bij je doet rinkelen, Vuze is namelijk helemaal nieuw. Vuze is het eerste stukje consumentenhardware van het Israëlische bedrijf HumanEyes. HumanEyes is een bedrijf gespecialiseerd in 3D en fotografische 3D techniek, en ontwikkelt al jaren patenten en software op dit gebied. Dat geeft je ook al een idee wat Vuze is: een samensmelting van actuele hardware met de kennis van HumanEyes op het gebied van 3D en 360 graden Virtual Reality video / foto.

Vuze is de eerste 360 graden consumentencamera die tevens gelijktijdig in 3D kan opnemen. Tijdens de eerste kennismaking heb ik het product kunnen proberen en de resultaten kunnen bekijken middels een VR-bril, en die ervaring was erg indrukwekkend!

De eerste exemplaren van de Vuze 3D 360 camera!

De eerste exemplaren van de Vuze 3D 360 camera!

Over de Vuze 3D 360 camera

De Vuze camera zelf is een klein vierkant kastje van ongeveer 12 x 12 cm en 3 cm dik. Op onderstaande foto zie je de Vuze met mijn Samsung Galaxy S7 telefoon er bovenop om je een beeld te geven van de afmeting. De Vuze VR camera is klein genoeg om in de binnenzak van je jas te stoppen, maar past niet in elke broekzak. Met een gewicht van iets meer dan 400 gram voelt de Vuze degelijk en solide aan. De afwerking is uitstekend, alle randen sluiten strak op elkaar aan en de gebruikte materialen voelen alsof ze jaren mee kunnen. Dit is duidelijk geen Chinees wegwerp-product.

De Vuze Camera is nauwelijks groter dan een Samsung Galaxy S7.

De Vuze Camera is nauwelijks groter dan een Samsung Galaxy S7.

360 graden 3D geluid met Vuze Camera

Vuze kan 360 graden 3D opnemen doordat er maar liefst 8 camera’s in de Vuze VR camera verwerkt zijn. Vuze maakt gebruik van kwalitatief hoogwaardige sensors van Sony die twee aan twee op elke kant van de Vuze zitten met ieder een eigen groothoeklens. Op elke hoek van de Vuze Virtual Reality camera vind je daarnaast een microfoon, die zorgt voor bijpassend 360 graden geluid. Om goed geluid op te nemen gebruikt de Vuze zogenaamde MEMS microfoons die ondanks hun kleine formaat hoge kwaliteit bieden.

De Vuze Camera heeft 8 lenzen en 4 microfoons.

De Vuze Camera heeft 8 lenzen en 4 microfoons.

Bestanden opslaan op de Vuze Camera

Vuze beschikt over een ingebouwde accu die goed is voor ongeveer 60 minuten non-stop filmen. De Vuze VR camera beschikt over een standaard Micro-USB aansluiting waarmee je de accu op kunt laden. Op deze micro-USB poort kun je ook een externe powerbank aansluiten om de accuduur uit te breiden zodat je ook langer dan 60 minuten kunt filmen. Je kunt de Vuze Camera niet tijdens het filmen opladen. Bestanden sla je op een micro-SD kaartje van minimaal class 10 op. Op maximale resolutie wordt er ongeveer 1 GB aan data per minuut opgenomen.

De Vuze camera heeft slechts twee knoppen, één voor aan / uit en één om de opname te starten en stoppen. Je kunt ook de iPhone of Android app gebruiken om de camera op afstand te bedienen zodat je niet zelf in beeld komt als je naar het toestel toe loopt.

Het gebruik van de Vuze 3D 360 graden camera

Al die indrukwekkende hardware laat zich eigenlijk kinderlijk eenvoudig gebruiken. Je zet de Vuze klaar, eventueel op een statief (let op dat het statief niet te veel in beeld komt), zet hem aan en start de opname. Vanwege de grote hoeveelheid rekenkracht die nodig is om de 360 graden 3D Virtual Reality beelden te renderen gebeurt dat nog niet in de camera zelf, maar gebruik je daar de bijgeleverde software voor PC voor. Software voor Mac is nog niet beschikbaar, maar wordt in juli 2017 verwacht. Na het renderen exporteert de software een standaard MP4 bestand dat je in je favoriete software kunt nabewerken en dat je kunt uploaden naar bijvoorbeeld YouTube of Facebook waar de video in 360 graden en 3D beschikbaar gemaakt kan worden.

Met een Vuze camera, compact statief en VR bril ben je klaar om VR beelden op te nemen en te bekijken.

Met een Vuze camera, compact statief en VR bril ben je klaar om VR beelden op te nemen en te bekijken.

Hoge resolutie: 4K per oog

De VR video die Vuze opneemt biedt een hoge 4K resolutie per oog, waardoor de video bijzonder gedetailleerd is voor een 360 graden opname. Bij het gebruik van een hoogwaardige VR-bril valt de scherpte van de beelden dan ook direct op. Een ander ding dat opvalt bij het bekijken van de video is dat het 3D effect van de Vuze opnames erg natuurlijk overkomt. Je ogen hoeven niet te wennen aan het beeld en ik had ook geen last van de duizeligheid die je soms krijgt bij het bekijken van VR beelden. Hierin herken je de kennis en kunde van Human Eyes op dit gebied.

Bij de beelden van de Vuze valt verder op dat er weinig stitch-fouten te herkennen zijn in de video’s. Alleen bij rechtlijnig voorwerpen die heel dicht bij de camera staan zie je soms een foutje in de stitching, wat komt door de gebruikte groothoeklenzen die voor enige vervorming zorgen. Onderwerpen die verder dan een meter of 2 van de Vuze staan vertonen geen / vrijwel geen fouten, zelfs niet bij complexe vormen. Dat draagt ook bij aan het kijkgenot. Als je in de VR-modus helemaal naar beneden kijkt, waarbij je feitelijk onder de pootjes van de Vuze kijkt, zie je een kleine lege vlek zodat je statief niet in beeld komt. In de software kun je die gebruiken om bijvoorbeeld je logo in de video te verwerken. Een leuke extra om zonder te storen toch je eigen tintje aan een video te geven.

Video- en fotofunctionaliteit van de Vuze camera

Het engineering sample van de Vuze dat ik voor deze korte eerste ervaring kon testen beschikt nog niet over een foto-functie. Die functionaliteit zal echter wel beschikbaar zijn in de final-versie die naar verwachting eind april uitgeleverd zal gaan worden, en anders wordt die snel na levering middels een firmware-update toegevoegd.

Voorbeeldvideo's gemaakt met de Vuze 3D 360 graden VR camera

Hier onder vind je enkele voorbeeld filmpjes die Degreef & Partner, importeur van Vuze voor de Benelux en Frankrijk, al gemaakt heeft.

Ondanks dat Vuze nog niet op de markt is, is er al een tipje van de sluier opgelicht voor wat betreft de te verwachten ontwikkelingen rondom de Vuze VR camera. Er wordt in ieder geval al gewerkt aan een onderwater behuizing, waarmee je de Vuze kunt gebruik om te snorkelen / duiken, maar bijvoorbeeld ook om bij slecht weer buiten te filmen.

Conclusie: een indrukwekkende 3D 360 graden camera

Vuze Camera maakt indruk. Hardware en software werken mooi samen om een bijzondere 360 graden 3D ervaring te bieden. De kwaliteit van de beelden is hoog en door het natuurlijke 3D effect ook nog prettig om naar te kijken. De mogelijkheden van de Vuze zijn indrukwekkend en door het gebruiksgemak hoeft de bediening geen drempel voor de brede inzetbaarheid te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een makelaar die huizen op een andere manier in beeld wil brengen, maar bijvoorbeeld ook een hotel dat haar kamers mooi wil presenteren. Ook als je veel reist en je reizen eens op een andere manier wilt delen is de Vuze een uitstekende optie. Een uitgebreide review volgt binnenkort!

De Vuze camera is zo klein dat hij in je broekzak past!

De Vuze camera is zo klein dat hij in je broekzak past!

Geef een reactie